in

Ezt lehetett ma Szarvasról látni a napfogyatkozásból

Napfogyatkozás Szarvas főteréről 2022. október 25-én
Napfogyatkozás Szarvas főteréről 2022. október 25-én (Fotó: Babák Zoltán)

Részleges napfogyatkozás volt ma látható az ország területén. Helyszíne válogatta, – ahogy egy a Fő téren távcsöves megfigyelésre gyülekező gyerekek egyike fogalmazta meg – hol mekkorát harap ki a Hold a Napból.

Részleges napfogyatkozás utoljára 2021. június 10-én volt látható Magyarországról, teljes pedig huszonkét évvel ezelőtt, 1999. augusztus 11-én, amikor az ország jelentős része a Szeged-Szombathely közötti sávban foglalt helyet napszemüveggel az orrán, hogy el ne szalassza azt a 2 perc 23 másodpercet, amíg a Hold teljesen kitakarja a Napot.

A mai Városi Könyvtár által szervezett eseményt dr. Dezső István amatőrcsillagász [bár ő kikérte, az amatőr erős rá, ő inkább műkedvelőnek nevezné magát] koordinálta az intézmény távcsövével.

Dezső István az érkezőknek elmondta mit szabad és mit nem szabad tenni ilyenkor a jelenség vizsgálata közben. Sajnos majdnem feleslegesen, mert az ég meglehetősen felhős volt, csak pillanatokra lehetett átlátni rajtuk az égi jelenségre.

Magyarországon részleges napfogyatkozásra csak 2025 március 9-ig kell várni, de aki teljesre gyúr, kezdjen el egészségesen élni, mert arra 2075. július 13-ig kell várnunk!

Szente Árpád Csaba a Cervinus Teátrum Az Akácember című darabjának címszerepében Tessedik Sámuelt alakítja

Tessedik szerepe felelősség

Hibátlan mérleggel áll a bajnokság élén a Pro Gym. Szemben Nagy Zoltán (Pro Gym)

A Pro Gym már most dűlőre akarja vinni a dolgot