in ,

Kiss Gyuri: A mai Zebra az elmúlt 30 év lenyomata

Jobbnál jobb koncertekkel jönnek a Zebrában

10 éve viszi a Zebrát Kiss Gyuri
10 éve viszi a Zebrát Kiss Gyuri (Fotó: Babák Zoltán)

2017-ben a Budapest Music Expón az Öröm a zene díjkiosztó keretein belül az év helyszínévé választották a Granárium Zebra Clubot. Ezzel olyan, ugyanezen díjjal kitüntetett impozáns koncerthelyszínek közé került be, mint a Kobuci Kert, a Barba Negra Track, vagy a Dürer Kert. A szarvasi klub méretében nem mérhető az előbb említettekhez, az indoklásban is az állt, hogy “a hatványozottan hátrányos régióban működő klubban, nagyon sok munkával egyre jobb minőséget előállító csapat dolgozik”, ennek szól ez a szakmai elismerés.

A Zebra – talán ez a név fedi le leginkább a klub 33 évét – története a Vajda Péter Művelődési Központ pincéjében kezdődött még 1989-ben. Az “A Klub” létrejöttének a legerősebb mozgatórugója a lázadás volt. Az “A” betű az alternatív vonalat kívánta jelezni. Bencze Zoltán (Csáklyás) és Kohut Pál (Kojak) kezdte. A keményvonalasok mellett volt egy másik is, amit Szilvássy Ákos (Geri), Pálinkás László (Lambee) neve fémjelzett, majd jött Velencei Zoltán (Bubu). Ő keresztelte át az „A klubot”, Zebrának. Ekkor készült el Csáklyás tervei alapján az országszerte ismert, ma is használt logó is. Aztán vette át Bukovinszky Béla és Hricz Karesz. Jöttek a koncertek olyanokkal, mint Deák Bill Gyula, Müller Péter Sziámi, a Tankcsapda, vagy a Vágtázó Halottkémek.

Tíz éve Kiss György (Gyurma) üzemelteti a Zebrát, ami jobbnál jobb koncertek és tehetségkutatók helyszíne volt eddig is, és ahogy Gyuri terveit hallgattuk, lesz is. A Dobbantó tehetségkutató kilenc éve alatt olyan zenekarok fordultak meg itt, amik ma a zeneipar tetején vannak. Tehetségkutatózott itt többek között a Fatal Error, 2014-ben megnyerte a szarvasi sorozatot, illetve Carson Coma 2016-ban, ma az egyik legmenőbb zenekar.

Az Európa Kiadó a Zebrában (Fotó: Babák Zoltán)
Az Európa Kiadó a Zebrában (Fotó: Babák Zoltán)

Koncertezett itt az elmúlt évek alatt az Ivan & the Parazol, Apey and the Pea, Péterfy Bori, Szabó Balázs Bandája, Szalonna és zenekara, AWS, Margaret Island, Pokolgép, P. Mobil, Mobilmánia, Pál Utcai Fiúk, Bagossy Brothers, az Elefánt, Krúbi, Anna and the Barbies, Ismerős Arcok, VHK, ef Zámbó Happy Dead Band és a Kontroll Csoport is. Legutóbb az Európa Kiadó lépett színpadra. Az ő koncertjükön készültek képeink is. Az országos hírű fellépők mellett olyan helyi zenekarok és előadók is színesítik a palettát, mint a Monotone RT, a Gazember, a Néma Revolverek, a Band’R’ass, Next, Sadie és a SlowHands is.

Az év hátralevő részében koncert koncertet ér. Hogy csak a legismertebbeket említsük, jön a Bohemian Betyars (2022.11.18), egy napra rá érkezik Müller Péter Sziámi and Friends (2022.11.19), majd Kiscsillag ((2022.11.25), az Analog Balaton (2022.11.26), Esti Kornél (2022.12.09), illetve a 30Y (2022.12.16.). Az évet DJ Budai Christmas Party-ja vezeti le december 25-én, és Pribojszki Mátyás és a Spontán Blues Band zárja 30-án.

Granárium Zebra Club
Granárium Zebra Club

Ezek a nevek azért behozzák a vendégeket, gazdasági szempontból rendben levőnek tűnik a dolog, néztünk ezen a ponton Gyurira. Nem lehet, hogy a Zebra még mindig az alternatív zeneiségével van a köztudatban, vetettük fel. Gyuri elmondta, hogy ajánlások és kérések alapján is meghív zenekarokat. Bárki ajánlhat egy bandát, előadót mi utána járunk. Nyitottak vagyunk minden irányzat felé. Legutóbb Ripoff Raskolnikov lépett fel. Ő napjaink egyik legjobb blueszenésze, de talán nem az, akiért sok kilométerről tömegek mozdulnak meg. Azon a koncerten 17-en voltak. Valahogy nem jutott el a hír a szarvasiakhoz.

Beszélgetésünk során szóba került a Covid, és annak az átvészelése is. Talán pont azért tudott életben maradni, véli, mert kicsi a klub, kicsi vállalkozás, ezért nem voltak akkora költségei, de mindenképp fontosnak tarja kiemelni az önkormányzat segítségét, akik nélkül még így sem tudtak volna talpon maradni.

Színpadtechnikában és hangzásban is hatalmasat fejlődött a Zebra a Covid alatt, amikor a tízhónapnyi bezárás alatt a túlélésre nyújtott támogatásból előre menekült, új technikába fektetett. “Ezzel szerettem volna a felé a cél felé lépni, hogy a Zebrával egy olyan hely legyünk a régióban, ahol olyan koncertélményt tudunk adni, ami csak itt élhető át. Ehhez most technikában, hangulatban, csapatban minden összeállt”, jelentette ki.

Telt ház az Európa Kiadón
Telt ház az Európa Kiadón (Fotó: Babák Zoltán)

“Ha valaki nem tud zenélni, az itt lebukik, ellenben aki minőségi produkciót hoz Szarvasra az minden egyes alkalommal lenyűgözi a hallgatóságot. Nem hangos, minden részletet tisztán lehet hallani”, állítja a Zebra direktora.

És a csapat. „Nélkülük, legyen az pultos, ruhatáros, takarító, biztonsági ember, jegyszedő, technikus vagy a marketinges, soha nem jutottunk volna el erre a szintre, ahol most tartunk. Tényleg csak felsőfokon tudok beszélni a munkatársaimról olyan szinten, végzi mindenki a feladatát és teszi többé, jobbá a klubot.

“Ami itt van most a klubban, az az elmúlt 30 év lenyomata. Amikor dicsérik a Zebrát, nagyon jól esik, de akkor azt dicsérik, amit az elmúlt 30 évben létrehoztak azok, akiknek közük volt a klubhoz, legyen az “A Klub”, Zebra Club, vagy Granárium Zebra Club”, zárta beszélgetésünket Gyuri.

Országos diákolimpiai döntőkön remekeltek birkózóink

Kókusztejes pulykaleves

Kókusztejes pulykaleves