in ,

Anna és Jancsi, Viktória és Borisz

Kiss Viktória és Szász Borisz az Édes Anna 2022. október 5-i főpróbáján
Kiss Viktória és Szász Borisz az Édes Anna 2022. október 5-i főpróbáján (Fotó: Babák Zoltán)

A Cervinus Teátrumban november 7-én lesz a második bérletes előadás, az éppen egy hónapja, október 8-án bemutatott Kosztolányi Dezső Édes Anna című kisregényének színpadi változata Dósa Zsuzsa rendezésében. A dráma címszereplője, Édes Anna megformálója Kiss Viktória, aki a Valahol Euróbában című musical egyik gyermekszereplője volt, ma pedig végzett színésznőként a Békéscsabai Jókai színházban dolgozik. Két előadást emelnék ki Molnár Ferenc Liliomában Julikát, és egy kétszemélyes darabban, Bartus Gyula Királyom, Isten áldjon, című kétszemélyes drámájában Edelpeck Borbála szerepét személyesítette meg Békéscsabán, mindkettőt csodálatosan.

Szász Borisz szintén Békéscsabán több darabban játszik, a Made in Hungária című musicalben Kis Nyírő szerepében az egyik legjobb alakítás Boriszé volt. Szarvason pedig a Twist Olivérben Harry szerepét játszhatta.

Most a Cervinusban, egy elképesztően jó előadásban, Viktória Édes Annát, Borisz pedig Patikárius János szerepét alakítja. A bemutató előtt egy héttel beszélgettünk szerepeikről Kiss Viktóriával és Szász Borisszal.

Viktória, mesélj Annáról? Milyen Anna?

K. V.: Anna egy tiszta lelkű lány. Olyan tisztaság van benne, ami mindenkit megfog. Az első felvonásban Anna az egyetlen kiegyensúlyozott figura, mindenki más körülötte pörög. A második felvonásban ennek az ellenkezője történik, mert Anna megtört, tönkretették. Ez a fiatal cselédlány nagyon sok mindenen megy keresztül ebben a történetben. Úgy gondolom, Anna szereti Vízyéket, szeret velük lenni. Ahogy vele bánnak, az a társadalom felépítéséből következik, és Anna nem is bántalmazásnak fogja fel, sőt nincs is tudatában annak, hogy bántalmazzák a gazdái. Ha nem történik meg az erőszak, akkor talán élete végéig szolgálja őket. De nem így alakult.

Úgy látom lelkileg nagyon megvisel a szerep…

K. V.: Igen, nagyon megvisel az, amit Anna átél. Megerőszakolják, bevesz valamit, amitől elvetél, lázálmai vannak. A fiatal lány nővé érik, megtört az események hatására. Egy-egy próba után, egy-egy keményebb jelenetet próbálva, nagyon nehéz, főleg este. Folyamatosan foglalkoztat a téma, próbán kívül is. De igyekszem olyan dolgokat csinálni, ami kikapcsol.

Mennyire nehéz a közös munka, hiszen Jancsi bántja Annát. Az életben pedig szeretitek egymást…

Sz.B.: Azt hiszem, könnyebb így, hogy egy pár vagyunk. Ha belépünk a színpadra kollégák vagyunk és az adott feladatra koncentrálunk. De kiegyensúlyozott a kapcsolatunk, ezért könnyebb a jeleneteket megteremteni, mert ismerjük egymást.

K.V.: Nehéz a szerep és a téma is, de tudjuk támogatni egymást.

Mit gondolsz Viktóriaként Annáról?

K.V.: Annával sok dologban hasonlítunk. Anna nagyon sok érzést megél, de kifele nem mutatja az érzéseit. Ez rám is jellemző, hogy néha-néha megélem a dolgokat és nem mutatom ki vagy nem merem kimutatni, hogy ez milyen érzést vált ki belőlem. Én is visszafogottabb lány vagyok, mint Anna, de … de kicsit bosszantó, hogy alárendeli magát mindenkinek, hogy meg akar felelni. Ennyire én nem tudnám magam alá helyezni másnak, bár nekem is van megfelelési kényszerem. De nem ennyire!

Milyen Patikárius Jancsi?

Sz.B.: Jancsi egy elég nehéz jelenség. Szimpatikus, idegesítő, bohókás fiú. Azt lehet érezni nagy „hóhányó”, de aranyos. De Jancsi csak megjátssza magát, amit a környezete nem érzékel. Ami egy nagyon komoly erőszakban ér fel egy pontra.

Jancsi mit gondol Annáról?

Sz.B.: Ugyanolyan számára, mint a többi lány, nem jelent semmit. De maga is elhiszi, amit mond neki –, hogy elviszi Amerikába, egy nagy hajón – abban a pillanatban elhiszi. De fél perc múlva már senkinek sem tartja Annát.

Beszéljünk a viszonyokról. Anna és Vízyné… Jancsi és Vízyné…

K.V.: Anna személyéből adódóan szereti azt a közeget, amelyben él. A lány előző helyén volt egy kisfiú, Bandika, akit nagyon szeretett. Vízyéknél is keresi azt, akin segíthet. Vízyné az egyik jelenetben meghalt kislánya miatt omlik össze, egy pillanatra megengedi Annának a törődést, ez nagyon szép jelenet. Vagy amikor Jancsi sírva fakad, őt is simogatja, mert akkor ő Bandika. Mindenkiben a kisfiút keresi. Anna mindenkiről gondoskodni akar, mert mindenkit szeret.

Sz.B.: Jancsi számára Vízyné sem más, mint egy ugródeszka. Azért küldték Budapestre, hogy legyen belőle valaki. De Jancsi mindenkit kihasznál, hogy tovább lépjen. Vízyék egyengetik a sorsát, hiszen bejuttatják egy bankba dolgozni. A barátja, akiről szó van sem más, mint ugródeszka, akit kihasznál. Eljátssza, hogy érez, hogy együtt érez, de nem! Mindenkihez utat talál. Magához édesgeti az embereket, hogy elérje célját. Kihasznál és túllép mindenkin.

Milyen a próbafolyamat?

K.V.: Nagyon jó! Nekem óriási nagy vágyam volt, hogy itt játszhassak. Zsuzsát (Dósa Zsuzsa), Gergőt (Boronyák Gergely) és Öcsit (Timkó János) ismertem a Valahol Európában című előadásból. Akkor is sokat kaptam tőlük, és most is nagyon jó újra együtt dolgozni velük és nagyon jó megismeri új kollégákat. Megtiszteltetés. hogy itt lehetek!

Sz.B.: Nagyon jó újra itt játszani. Egy meghallgatás után kerültem a Twist Olivérbe, így nekem is jó, hogy újra visszajöhettem. De ilyen szerepben visszatérni, az nagyon jó érzés, és megtiszteltetés.

Hogy tudtátok meg, hogy az Édes Annában lesz feladatotok?

Sz.B.: Éppen egy fellépésről tartottunk haza, amikor Zsuzsa hívott, hogy szeretné, ha ezt a szerepet én játszanám. Még nem tudtam, hogy ez ekkora szerep, de már akkor is nagyon örültem a feladatnak.

K.V.: Nagy álmom volt visszatérni Szarvasra. Amikor végeztem a Színitanházban megkerestem Zsuzsát, és utána hívott, hogy velem képzelte el Annát.

Milyen Zsuzsával dolgozni?

K.V.: Nagyon jó! Az első hetet asztalnál töltöttük és végig elemeztük a szerepeket, a viszonyokat, a karaktereket, a darabot. Így mindenkinek volt egy képe a szerepről, a viszonyokról. Ez nagyon jó volt. Szeretem a próbafolyamatot. Nekem egyébként a kedvenc regényem az Édes Anna.

Sz.B.: Zsuzsával nagyon jó dolgozni, mert tűpontos, hatalmas tudása van rendezőként és színészként is. Pontosak az instrukciói, nagyon jó vele dolgozni. Műhelymunka folyik, ami nagyon jó! Amikor az olvasópróbán elkezdtük, Zsuzsa pontosan ismerte a karaktereket, pontos elképzelései voltak, nagyon felkészült rendező. De nem ragaszkodik görcsösen dolgokhoz, a próbafolyamat során mi is alakíthatjuk, változtathatjuk jeleneteinket.

Viktória, Milyennek látod Jancsit?

K.V.: Anna most találkozik először a szerelem érzésével, nem is tudja mi ez, csak azt, hogy jó. Másképpen viselkedik vele, jó a közelében lennie. Ő valóban szerelmes lesz, és elhiszi, amit Jancsi mond. Végtelenségig védi, kiáll mellette.

A Vizsgálóbíró éppen ezt érzi meg, ezt az eltitkolt kapcsolatot. Annaként milyennek látod a Vizsgálóbírót? Kattogó jeleneteitek vannak…

K.V.: Nagyon nehezek azok a jelenetek, mert gyors váltások vannak, de a Vizsgálóbírós jelenetek nagyon jó ugródeszkák, mert sokat segítenek a történet formálásában. Ráadásul nagyon jó ráhangolódni Öcsi energiáira. Ezért nagyon szeretem a közös jeleneteket.
Viktória, Borisz köszönöm, hogy beszélgethettünk! Sok sikert kívánok nektek, itt a Cervinusban és Békéscsabán, az anyaszínházatokban is.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

A Körösvölgyi Állatpark egyik szürke farkasa

Négy adventi vasárnap még kinyit a Körösvölgyi Állatpark

Korbely Alex párosban tudott a dobogó harmadik fokára állni gerendási párjával, míg Botos Marcell és Posgay Brúnó a legfelső fokra küzdötték fel magukat.

Érmeket hoztak Békésről az asztaliteniszezők