in ,

Szarvas a magyar kajak-kenu Szilícium-völgye

2022 legsikeresebb szarvasi versenyzője Keller Gergő
2022 legsikeresebb szarvasi versenyzője Keller Gergő (Fotó: Babák Zoltán)

December elején tartotta szokásos évzáró eseményét a Kajak-Kenu Club Szarvas. A körülmények már eltértek a megszokottól, ugyanis a beszámolók a Cervinus Teátrum kamaratermében zajlottak, majd az azt követő vacsorára a sportolók, a sportvezetők és a meghívott vendégek átvonultak a gyermekélelmezés ebédlőjébe.

Mindenek előtt megemlékeztek a sporttársra, az egyesület többszörös országos bajnok versenyzőjére, elnökségi tagjára, a szeptember 13-án tragikus hirtelenséggel elhunyt Pekár Tiborra.

Szűcs Mihály elnök visszatekintett a 2022-es versenyszezonra. A koronavírus után rendben sikerült elindítani ezt a versenyszezont, biztosítani tudták a versenyzőknek a felkészüléshez szükséges feltételeket, mondta. Erre az évre is azt a célt tűzték ki, hogy a Magyar Kajak-kenu Szövetség egyesületi rangsorának első harmadában végezzenek, a klub versenyzői magyar bajnokságokat nyerjenek, illetve legyen olyan versenyző, aki Szarvas város hírnevét nemzetközi porondon tudja öregbíteni.

Az ország 101 pontszerző egyesülete közül 173,25 ponttal a 32. helyen zárták 2022-t, de a másik két kívánságlistán szereplő tétel mellé is pipa került.

Erős téli alapozással készült Bátor György csoportja a szezonra, hangzott el az edző összefoglaló kisfilmjéből.

A korai tavaszi vízre szállás alkalmat adott a technika csiszolására. Ennek eredményeképp Valastyán Máté, Harsányi Botond, Várnagy Vivien, Török Luca, Velencei Boldizsár, Huszárik Gergő, Karai Kornél, Csilik Natasa, Csilik Szofi és Várnagy Villő is eredményesen zárta a szezont.

Keller Gergő az tavaszi Európa-bajnokságon K2 500-on bronz, K4 500-on ezüstöt szerzett. Nem sokkal később K2 500-on és K4 500-on magyar bajnok, majd a szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságon mindkét számban ifjúsági világbajnok lett.

Az edzőváltások miatt kicsit megtépázódott a csapata, mondta Nyerges Attila az idősebb korosztályú neveltjeiről, ezért a kisebbekre helyezik a hangsúlyt, ott próbálnak létszámot fejleszteni.

Jelenleg 8-tól 21 évesig vannak sportolói. Közülük Kiss Ákos, Kiri Zénó Csengődi Péter Keve, Nagy Pál. Csonki Sándor, Horváth Dominik, Horváth Amira, Nyerges Áron, Opavszky Milán, Harsányi Botond neve hangzott el eredményeik felsorolása mellett.

Kiemelte Nagy Pál fejlődését, Nyerges Áron ifjúsági magyar bajnokságon párosban elért 2. helyét, valamint Áron egyetemisták világbajnokságon elért 3. helyét.

A város egészségéről nem rendelővel, hanem a sporttal kell gondoskodni, mondta Babák Mihály polgármester. “Mindemellett a sport egy nagyon fontos iskola, ahol megtanítják, hogy a sikerért meg kell dolgozni”, jelentette ki a városvezető.

Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány véleménye szerint az elhangzott eredmények egy kiváló munkának a gyümölcsei. Legutóbb, amikor itt járt, Kós Benedeket ünnepelték. Most Bátor Györgyöt a Keller Gergőt illeti a gratuláció.

Az országos ifjúsági válogatottra kanyarodva elmondta, hogy a nagyon sikeres szegedi szereplés után szeretnék ezt a csapatot tovább vinni, segíteni őket a felnőtt mezőnybe történő beintegrálódásba. A szakmai vezetés azt gondolja, hogy ez a fiatal gárda kivívja a Los Angelesben rendezendő olimpiára az indulás jogát.

Váciként úgy gondolja, hogy a Duna-kanyar a magyar kajak-kenu Szilícium-völgye, de ha végig gondolja a szarvasi kajakosok sikereit, Bodonyi Dóritól, Kuli Istvánon, Kós Benedeken, Bogár Gabin, Keller Gergőn át Opavszky Márkig, akkor felmerült már benne, hogy azt a Szilícium-völgyet át kellene helyezni ide, a Körös partjára, mert itt tényleg nagyon sikeres utánpótlás-nevelés folyik.

Szabó Ágnes, a Békés Megyei Sportszövetségek Érdekszövetségi Egyesületének két díját hozta, amit Bátor György edzőnek, és növendékének, Keller Gergőnek nyújtott át.

A szarvasi egyesület elnöksége nevében Farkas Tamás elsőként a két csoport legeredményesebb versenyzőit, Keller Gergőt és Nyerges Áront szólította a házi díjak átvételére, majd sorban a többi versenyzőt is.

Az ifi és a felnőtt csapat sok esetben kisegítette egymást 2022-ben

Jók a Szarvasi FC 1905 kilátásai a bajnokság hátralévő szakaszára

A pirotechnikai eszközök nem játékok!