in ,

Megújult az idősek klubja Csabacsűdön

Dankó Béla, Gilanné Radványi Rózsa, Molnár József és Szegedi Balázs a csabacsűdi idősek klubjának átadóján 2023. január 24-én (Fotó: Babák Zoltán)

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése tárgyú TOP Plusz pályázati felhívás keretében 38 milliót nyert Csabacsűd Nagyközség Önkormányzata az Alkotmány utcai idősek klubja energetikai racionalizálására.

A projekt célja az épület hőtechnikai adottságainak javítása volt. A homlokzati nyílászárókat fokozott hőszigetelésű műanyag nyílászárókra cserélték. Az épületet 16 cm-es utólagos hőszigeteléssel látták el, amire színezett nemesvakolat került. A padlásfödém hőszigetelése is elkészült. A fűtési rendszert is korszerűsítették, a régi gázkazán helyett kondenzációs kazán került beépítésre és megtörtént a fűtőtestek cseréje. A tetőszerkezeten 3 kW/óra teljesítményű napelem került elhelyezésre. A meglévő akadálymentes rámpát átépítették.

A kivitelezővel a szerződéskötés, illetve a munkaterület átadása 2022. május 30-án történt meg. A projektet november 30-án fejezték be, “aminek eredményeként egy jó hőszigeteléssel bíró, energiatakarékos intézményben tölthetik mindennapjaikat a csabacsűdi időskorú ellátottak”, mondta Molnár József polgármester.

Dankó Béla országgyűlési képviselő beszédében emlékeztetett arra a korábbi ígéretére, hogy a fejlesztések nem fognak megállni Csabacsűdön. Jelen körülmények között, mikor az energiaárak az egekbe szöktek, nagyon fontos ez az energetikai célú fejlesztés, ami nagyban meg fogja könnyíteni a fenntartó önkormányzat dolgát, amikor majd ki kell fizetni a rezsiszámlákat, hangsúlyozta.

A TOP keretében elnyert fejlesztési források tekintetében már 406 milliónál tart a település. A Magyar Falu Programban is sikerrel pályázik Csabacsűd, onnan már 212 millió érkezett.

Szegedi Balázs, a Békés Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke elmondta, hogy Csabacsűdre érkezve jól látszik a fejlődés. A kis települések fejlesztésében továbbra is elkötelezett a magyar kormány, a vármegye önkormányzata, illetve Dankó Béla országgyűlési képviselő is, hangsúlyozta.

Az avatóbeszédeket követően a három korábban szóló, illetve Galanné Radványi Rózsa intézményvezető átvágta a nemzeti színű szalagot, ezzel került hivatalosan is az idősek használatába adva az idősek klubját.

A Hármas-Körös a békésszentandrási duzzasztóműnél

Nem éri el a készültségi szintet a Hármas-Körös áradása

Gömbi kirúgásból hozta egyenlőre a Gólgyártók elleni első félidőt

Arcátlan góllal hozta egyenlőre a félidőt a Gallicoop