Menu
in

Vízkereszttől a farsang farkáig – kézműveskedés a múzeumban

Vízkereszttől a farsang farkáig - kézműves foglalkozást rendeztek a Tessedik Sámuel Múzeumban

Vízkereszttől a farsang farkáig - kézműves foglalkozást rendeztek a Tessedik Sámuel Múzeumban (Fotó: Babák Zoltán)

Vízkereszttől hamvazó szerdáig elnevezéssel rendeztek családi délutánt a Tessedik Sámuel Múzeumban szombaton, amin a szervezők a január 6-án kezdődő farsangi időszakon vezették végig az érdeklődőket egészen a farsang farkáig.

Nehéz állandó jelleggel megújulni, de mindig igyekeznek valami újdonságot belecsempészni ezekbe a tematikus délutánokba, mondta Horváth Marianna, a Tessedik Sámuel Múzeum múzeumpedagógusa. Az állandóan megújuló közönség miatt az sem jelent problémát az idelátogatók számára, ha meríteni szükséges a korábbi évek ötletei közül, árulta el, hiszen akik néhány éve ide jártak a kézműves délutánokra, ma visszajárnak segíteni.

Az újdonság az idén az újrahasznosított alapanyagokból történő ékszerkészítés volt. Régi, megunt pólókból lehetett fejdíszt, kardíszt, nyakláncot alkotni négyes fonással. Régen, ebben az időszakban nagy hagyománya volt a fonóknak, ezt a kihalt szokást elevenítették fel e módon a szervezők.

Másik újdonság a kiszebábok készítésének lehetősége volt. Felénk nincs hagyománya, de más tájegységeinken igen. Most papírból és szalmából kis méretű kiszebábot készíthettek a látogatók, hogy azokat majd bánatcédulákat rájuk tűzve otthon elégessék.

Exit mobile version