in

Károlyi-huszárokkal ünnepeltek Csabacsűdön

Károlyi-huszárok álltak díszőrséget Csabacsűdön
Károlyi-huszárok álltak díszőrséget Csabacsűdön (Fotó: Babák Zoltán)

A Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület zászlóaljának bevonulásával kezdődött a nemzeti ünnepen tartott megemlékezés Csabacsűdön.

Molnár József polgármester történelmünk egyik legfényesebb fejezeteként aposztrofálta a 175 évvel ezelőtt kitört forradalmat.

Ahogy a március minden évben a megújulás időszaka, úgy 1848. márciusa 15-e is a megújulás kezdetének időszaka volt nemzetünk történetében, fogalmazott a település első embere.

“Ez a nap az egyik legszentebb, legigazabb, legőszintébb ünnepünk, ami legendás eseményeivel a magyarság szabadságvágyának, hazaszeretetének szimbólumává vált, és aminek 1000 éves történelmünk alatt mennyi harccal és áldozattal járt”, mondta.

“A márciusi ifjak elindítottak egy olyan folyamatot, amely megváltoztatta a nép életét.”

Az első felelős magyar kormány tagjai között találjuk Eötvös Józsefet, aki a vallás és közoktatási tárcát vezette. Az iskola névadója, Trefort Ágostont államtitkárként a Földművelés-, Ipar- és Kereskedelemügyi Minisztériumban szolgált. Boczkó Dániel kormánybiztos volt, akit Kossuth Erdély teljhatalmú kormánybiztosává nevezte ki.

Mindhárman csabacsűdi birtokaik révén kötődtek a településhez.

Megemlékezett a helyi illetőségű Rosti Pálról, aki a Károlyi-huszárezredben szolgált, a szabadságharc leverésére is, illetve a politikus szemszögéből kitért napjaink történéseire is.

Molnár József beszédét követően a Cervinus Teátrum két művésze, Boronyák Gergely és Timkó János ünnepi műsorát láthatták. A megemlékezést koszorúzás követte.

Dr. Lesfalvi Balázs alpolgármester mondot rövid ünnepi beszédet a forradalom kitörésének 175. évfordulóján.

Vajon miben különböztek tőlünk a az 1848-ban élt emberek?

Pintér Vince fotója a tavalyi versenyen készült.

Vetélkedőt hirdet a kamara a hatodikosoknak és a hetedikeseknek