in

Nemzetközi karatés sikerek: kiemelt döntő és öt érem Horvátországból

Nagy Máté

Hazai sikereik után külföldön is bizonyítottak a szarvasi harcművészek, minden induló érmet hozott Rijekából, Nagy Máté pedig a horvát tv által is közvetített esti gálán küzdhetett a felnőttek között.

A korábban Fiume néven Magyarországhoz is tartozó tengerparti kikötővárosban hét ország 74 klubjának 794 nevezésével került szombaton megrendezésre a Tad Rijeka Kupa. Szarvas csapata ezúttal öt karatéssal vágott neki a 700 km-es útnak, hogy a múlt heti országos sikerek után nemzetközi mezőnyben is próbára tehessék magukat fiatal és felnőtt versenyzőink.

A verseny nagyságának megfelelően 7 küzdőtéren zajlottak a küzdelmek a kívül-belül impozáns rijekai Zamet sportcsarnokban.

Először a lányok léphettek a tatamira. Szebegyinszki Rita okos versenyzéssel nyerte meccsét, majd az elődöbtőben a nála egy fejjel magasabb horvát lány támadásait is sikerrel ugrasztotta ki, amit aztán kontratámadásokkal büntetett. Akcióit is jó ütemben indította, és végül a döntőbe verekedte magát, megszerezve a szarvasiak első ezüstjét.

Ezt követően Bagosi Mariannára került sor, aki térdműtétje után versenyről versenyre találja meg formáját és teljesít egyre jobban. Első meccsét két jó tempóban indított első kezes találattal nyerte, a második meccsre jutott pár fejrúgás is. A döntőben is sikerült meglepni ütéseivel ellenfelét, így Panka a dobogó tetejére állhatott.

Ruzsinszki Balázs is jól kezdett, fejrúgásokkal biztosította továbbjutását. Az elődöntőben azonban horvát ellenfele ütéseit hízták be többször a bírók, így csak a vigaszágon bizonyíthatott, amit sikerrel meg is tett, bronzéremmel zárva a csatát.

Nagy Máté az U21-ben kezdett, ahol már 2:0-ra vezetett, amikor a vezetőbíró jól sikerült dobását három pont helyett egy leléptetéssel jutalmazta.

A felnőttek mezőnyében azonban sikerült kiköszörülni a csorbát: először olasz ellenfelét verte 7:1 , majd horvát ellenfelet verve a kiemelt döntőbe jutott. Itt Máté és ellenfele is óvatosabb volt a kelleténél, végül pont nélküli döntetlent követően a hazai versenyzőnek ítélték a meccset a bírák.

Tálas Bendegúz jól kezdett, meg is szerezte a vezetést, utána azonban ellenfele fordítani tudott,majd következő ellenfelén túljutva a döntőbe jutott. Bendi így a vigaszágon bizonyíthatott. Az első találatot ellenfele szerezte, de a szarvasi fiú kiegyenlített, majd végig hajtotta a mérkőzést az utolsó pillanatokban kilépésre kényszerítve az olaszt, aki ezzel a hibával a szabályok értelmében elvesztette az első pont megszerzéséért kapott előnyét. Három másodperc maradt, ami egy akcióra lehet elég. Ezt sikerült kihasználni: egy kiugrasztást követően a szarvasi fiú egy hosszú első kezes ütést vitt be 2:1-re megfordítva az állást, így a dobogó harmadik fokára állhatott.

Mindkét felnőtt versenyző edzőként is segítette a fiatalokat, az eredmények tanúbizonysága szerint kiváló munkát végezve ezen a területen is.

SZHKE

Taekwon-do sikerek a Kick-Box Diákolimpia országos döntőjén

Dr. Dósa Zsuzsa , a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója.

Arckép a sokoldalú Dósa Zsuzsáról