in ,

Gyakorlós hetedikeseink „Határtalanul” Székelyföldön..

A Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda 7. osztályos tanulói a HATÁRTALANUL 2023! program keretében meghirdetett „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” című pályázaton a HAT-KP-1-2023/1-000023 számon elnyert 3.184.375 Ft állami támogatásnak köszönhetően tanulmányi kiránduláson vehettek részt Erdélyben.

2023. május 08-án izgatottan indultunk az 5 napos kirándulásra, melynek során számos új ismerettel és rengeteg felejthetetlen élménnyel gazdagodhattunk valamennyien. Megismerkedhettünk Erdély történelmével, kulturális hagyományaival, gyönyörködhettünk csodálatos természeti értékeiben, valamint bepillantást nyerhettünk a határon túli magyarság életébe.

Kirándulásunk során megtekintettük Nagyváradon a Püspöki székesegyházban a Szent Lászó-hermát, majd az Ady Endre Emlékmúzeumot. Koszorút helyeztünk el a költő szobránál, tisztelegve Ady nagysága előtt.

Kolozsváron felkerestük Mátyás király szülőházát és szobrát valamint a Szent Mihály-templomot. Tordán, a sóbánya hatalmas földalatti termeiben előadást hallgattunk meg a só összetételéről, élettani hatásairól és megismerhettük a kitermelés folyamatát. Szovátán a Medve-tó keletkezéséről, a víz összetételéről, gyógyhatásairól tudhattunk meg érdekességeket. Farkaslakán Tamási Áron sírjánál fejet hajtottunk és koszorút helyeztünk el, megemlékezve Erdély egyik legkiemelkedőbb íróegyéniségéről.

Ellátogattunk Szarvas város testvértelepülésére, Szentegyházára, ahol a Tamási Áron Általános Iskola pedagógusai és tanulói nagy szeretettel fogadtak bennünket. Itt az intézmény igazgatónőjének előadásában megismerkedhettünk a város és az iskola történetével, a diákok mindennapjaival, akik egy megható dalban énekelték el, mit is jelent számukra magyarnak lenni és maradni. Megvendégeltek bennünket kürtőskaláccsal és gyógynövényekből készült teával, amit a tanulók maguk készítettek a vendégek számára. Ezután a fiúk és a lányok barátságos labdarúgó mérkőzésen vettek részt.

A kirándulás egyik leginkább várt és legszebb programja a Madarasi-Hargitára, a székelyek szent hegyére történő utazás volt. Az 1630 méter magasan lévő Menedékházig traktor vontatta szekéren jutottunk fel, az 1801 méteren fekvő csúcsot hóban gyalogolva hódítottuk meg. Itt a lélegzetelállító látvány feledtette velünk az idevezető út fáradalmait és valamennyien lenyűgözve csodáltuk a tájat. Korondon Ilyés Vészti Mihály fazekasmester műhelyében megismerkedtünk a híres kerámiák készítésének folyamatával.

Ellátogattunk Csíksomlyóra, a Kárpát-medence legismertebb zarándokhelyére és a kegytemplomban megtekintettük a világ legnagyobb méretű – 253 centiméter magas, fából faragott – kegyszobrát, a csodatévő Mária-szobrot.

A Keleti-Kárpátok legszebb és leghosszabb szurdokvölgyében, a Békás-szorosban tett séta után a közeli Gyilkos-tóhoz utaztunk, és a kialakulásának megismerése után azt is megtudhattuk, milyen legendához fűződik az elnevezése.

Fehéregyháza határában a Petőfi-szobornál koszorúztunk az emlékév tiszteletére. Segesváron a 16. századi Óratornyot tekintettük meg az óvárosban, majd sétáltunk a várban. Itt olyan nevezetességeket láthattunk, mint a híres-hírhedt vajda, Vlad Tepes – Draco – szülőháza, a leprások temploma, és a 175 lépcsős Schületreppen. Marosvásárhelyen a várban és a vártemplomban tettünk rövid látogatást, majd a Királyhágón át búcsút vettünk Erdélytől.

A kirándulás rendkívül tartalmas 5 napja alatt rengeteg élménnyel és új ismerettel gazdagodtunk. Kívánjuk, hogy minél többen részesei lehessenek egy ilyen csodálatos kirándulásnak.

Kiri Anita osztályfőnök

Az első félidő egyik ígéretes csabacsűdi helyzete.

Baráti társaságok mérkőzésén a Hunyadi hozta a kötelezőt

Hajduch Nándor (j2) a dobogó harmadik fokán.

Hajduch Nándi bronzérmes a felnőttek országos bajnokságon