in ,

„Csak meg kell tanulni az ABC-t és olvasni kell”

Dr. Molitorisz Pál mutatja be Orosz Iván írásait.
Dr. Molitorisz Pál mutatja be Orosz Iván írásait. (Fotó: Babák Zoltán)

Június 9-én délután meglepően sok férfi és természetesen nő igyekezett a Városi Könyvtárba. Ezen a napon került sor a 94. Ünnepi Könyvhét városi aktuális programjára. Ez alkalommal is sok új könyvvel lett gazdagabb városunk hazai íróktól, melyből négy itt került bemutatásra.

Először Molnárné Pető Beáta könyvtárvezető üdvözölte a megjelenteket, majd Babák Mihály polgármester köszöntötte a hallgatóságot. Kiemelte a könyvek jelentőségét, a sorok között megbújó csodákat, melyek ismereteket, szórakozást, esetleges megoldásokat kínálnak a lapokat forgatóknak, persze , mint mondta „mindenhez idő, türelem és rosta is kell”.

Ezután Tatai László szólt néhány szót a Digitális Kalamáris képviseletében, mely már 15 éve mindig elérhető, nagy segítséget nyújtva nyomdatechnikájával a hozzájuk fordulóknak. Az itt bemutatásra kerülő könyvek nagy része is ott készült. Kb. 50 könyv született gondozásukban, „szarvasi értékek, szarvasi gondolatok”. Ezek szinte mindegyike elérhető, újra nyomtatható.

Elsőként Bíró Gyula Repedések című könyvét mutatta be Timkó János színművész. Nem volt nehéz helyzetben, hiszen nemrégiben a felolvasószínház, már műsorára tűzte, ahol nagy sikert aratott, egy férfi lelkén keresztül láttatva az emberi kapcsolatokat. A taps a néhány részlet felolvasása után itt sem maradt el. Alaposan felkeltette az érdeklődést a mű és az író iránt egyaránt.

A következő szerző bemutatása előtt – melyet dr. Molitorisz Pál vállalt magára – a Szarvasi Férfikór három tagja, Ambrus Gyula, Gombkötő János Péter (szóló) és Sebők János léptek a mikrofonhoz, akik erre az ünnepélyes alkalomra készülve énekeltek, emelve az esemény fényét, tisztelegve az alkotó, Orosz Iván hajdani szarvasi lakos emléke előtt.

Az elhunyt író két könyvéről hallottunk, néhány mondatban. Ezen belül személyiségét, sokrétűségét, együttérzését az elesettek iránt, művein keresztül ismerhetjük meg. Versei és dalai, valamint Novellái és tanulmányai, mely kapható és a könyvtárban is elérhető.

Börcsök Mariann következett, aki elhunyt édesanyja kötetét – Ház trombitafolyondárral – tárta elénk. Szomorú, hogy amíg közöttünk élnek emberek, nem is tudjuk, hogy titokban – csak úgy – esetleg az íróasztal fiókjának mélyén rejtegetik értékes gondolataikat, melyeket a könyv megjelenése után már nem tudunk megköszönni.

Befejezésül ismét dr. Molitorisz Pál következett, ezúttal írói minőségben.
Immár második kiadásban – kissé kibővítve – dr. Szilvássy Orsolya és az író közötti hangulatos felvezetés után vehettük kézbe könyvecskéjét Jól végződő történetek címmel. Ha már jól végződik, érdemes elolvasni.

A résztvevők a bemutatott könyvekből a helyszínen kedvezményesen vásárolhattak, illetve könyvesboltokban kaphatóak és megtalálhatók a könyvtár kínálatában is.

Értékes gondolatokkal teli, hangulatos előadásokat hallottunk, jól szórakoztunk.

baki

Fotó: Babák Zoltán

Jön a JóPálya első etapja

A szeretet nem fogy el sosem