in ,

Lili bárónő esete az esővel

Az esernyőn túl Szederjesi Teodóra (Lili) és Kádár Szabolcs János (Illésházy László gróf).
Az esernyőn túl Szederjesi Teodóra (Lili) és Kádár Szabolcs János (Illésházy László gróf). (Fotó: Babák Zoltán)

A Szarvasi Vízi Színház színpadán szombaton este félórás késés után elkezdődött a Veszprémi Petőfi Sándor Színház Lili bárónő című operettje, de az égiek nem kegyelmeztek, az eső nagyon hamar esni kezdett, és nem is akart elállni, ezért félbeszakadt az előadás azzal, hogy fél óra türelmet kértek, de ez nem volt elég, mert az eső esni akart, ezért az esőnapra, vasárnap estére halasztották. Vasárnap, igaz kevesebb nézővel, de esőmentesen láthattuk Huszka Jenő-Martos Ferenc szerzőpáros romantikus darabját, Forgács Péter rendezésében.

Az előadás XII. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál 3. versenyprogramja.

A történet ismert, Illésházy László gróf, (Kádár Szabolcs János) nagyapja halála után eladja adóssággal terhelt birtokát Becsey, (Máté P. Gábor) a tiszttartó segítségével, aki csak és kizárólag pénzért tesz mindent. A birtokot Malomszegi báró (Kőrösi Csaba) veszi meg adósságával együtt, aki festékkereskedésből lett báróvá, sőt tervei között szerepel, hogy „megveszi” lányának, Lilinek (Szederjesi Teodóra) a grófot. Lili azonban színésznőnek készül, nem akar férjhez menni. Velük érkezik Frédike (Keller Márton), aki Lili bárónő kezére pályázik.

Megjelenik a számító Clarisse (Hirschl Laura) művésznő, aki szeretné magának Illésházy grófot „megfogni”.

Illésházy és Malomszegiék találkozása véletlen, az új tulajdonosok lakájnak nézik, és megkérik, maradjon. László, Lili miatt vállalja a feladatot. Azonban Clarisse féltékenysége kicsit megkavarja a szálakat. Közben megérkezik Illésházy Agatha (Módri Györgyi) és Illésházy Christina (Palásthy Bea) grófnő, akik maguknak akarják a kastélyt, mert szerintük László nem jogosult rá. A két grófnő „rászáll” Malomszegire. A történet röviden ennyi.

A két és fél órás előadás bőven tartalmaz meglepetéseket, és színészi játékra alkalmas eseményeket, amit a színészek ki is használtak. Nagyon jó színészi alakításokat láttunk, kitűnő énekhanggal. A szép dallamok, a romantikus történet és a színészi játék elvarázsolták a közönséget.

Az előadást zongorán Óhidi Levente kísérte.

A díszlet Bátonyi György, a jelmezek Győri Gabriella tervei alapján készült.

A történet a szarvasi nézők számára ismert, hiszen nem is olyan régen nagy sikerrel a Cervinus Teátrum előadásában láthattuk. Aki látta a szarvasi előadást, annak feltűnt, hogy József a vasárnapi előadásban is „Furugyi”.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette a szombati, félbeszakadt előadáson.

Kiállítás a 100 éve született Melis György emlékére

Tatai Nóra Melis György szobránál.

Emlékkoncert és koszorúzás a Melis-centenáriumon