in

Mindenhol más a hajtrend

Fotó: Pintér Vince/BVKIK

Hajat minden fodrász tud vágni, az viszont már kérdés, hogy jól vág-e – tartja Veress-Győri Sándor. A szakember a Vidal Sassoonnál dolgozott Londonban kreatív igazgatóként 10 évig, most pedig a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara meghívására Békéscsabán tartott két napos továbbképzést a hétvégén fodrászoknak. Veress-Győri Sándor sokat és sokfelé oktat.

– Mindig meghallgatom a szemináriumon részt vevőktől, hogy itt, helyben mi az a forma, ami eladható és mi az, ami nem. Én pedig elmondom, hogyan tudjuk ebből a lehető legtrendibb, viszont gyorsan vágható formát kihozni. Nekünk, fodrászoknak rizikót kell vállalnunk, újítanunk kell, hogy kibillentsük a vendéget a megszokottból, az unalmasból. Aki beül a székünkbe, nem mindig tudja, hogy mit szeretne, hiszen nem szakember. A mesternek kell felvállalnia, hogy megmondja, mi állna jól. Ha mindig ugyanazt vágjuk, óhatatlanul elkényelmesedünk, robot üzemmódban dolgozunk, holott a kuncsaftnak is az a jó, ha megújulva távozik a szalonból.

Veress-Győri Sándor szerint a férfiak gyorsabban, könnyebben bevállalják az új trendeket, de a nőkre sem lehet panasza.

Cseh István, a Békés Vármegyei Kerekesdelmi és Iparkamara alelnöke, mesterfodrász is részt vett a képzésen. Felmerült a kérdés, hogy miért, hiszen – kívülről nézve – mindent megnyert, amit meg lehetett és mindent tud, amit tudni lehet. 1986-tól a Magyar Fodrász válogatott keret tagja, majd 1997-től tíz éven keresztül magyar bajnok volt. 2004-ben Amerika kupát, nyert, majd Uruguayban első helyezettként végzett, 2008-ban Szentpéterváron a Mesterek Tornán második, 2009-ben Párizsban, az Európa Bajnokságon első, 2010-ben 2010-ben Párizsban, a világbajnokságon harmadik helyezett lett. A versenyzést befejezve mentorként ért el hatalmas eredményeket, egyebek mellett 2012-ben a milánói junior világbajnokságon 12. helyezést ért a diákja.

– A díjak ellenére is úgy érzem, hogy keveset tudok – mondta Cseh István. – Mindig szeretek újat tanulni, lépést tartani a fiatalabbakkal, újat hozni a vendégeknek. A tanulás soha nem szégyen, azt viszont restellném, ha nem lennék képben a legfrissebb technikákkal. Évek óta szervezzük ezt a képzést a kamarán belül, hogy a kollégáknak ne kelljen a fővárosba utazniuk a szemináriumért, viszont képben legyenek az aktualitásokkal. Mindig kis csoportban, 8-10 emberrel foglalkozik a mester, hogy mindenkire elég figyelem jusson.

Faragó Krisztián nemrég vált mesterfodrásszá a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett képzésen.

– A tudatosabb hajvágás fontos a szakmában, ezt kaptuk meg a mostani hétvégén – mondta Faragó Krisztián.

A képzés folytatódik, október 2-án ismét lesz hasonló kurzusra lehetőség.

BMKIK sajtó

Fotó: Pintér Vince/BVKIK

Szalontai György átadja a az érmet a férfiak amatőr egyéni második helyezettjének, Budai Leventének.

Füzeskerti teniszverseny hetedszer

Boronyák Gergely, Ragány Misa és Timkó János a CMF2023 keretében Tersánszky Józsi Jenő életéből kivonatolt.

Tersánszky Józsi Jenő, a reneszánsz ember