in ,

Kifordított világban jártunk

Tea a szenátor úrnál, ezúttal a Szarvasi Vízi Színházban.
Tea a szenátor úrnál, ezúttal a Szarvasi Vízi Színházban. (Fotó: Babák Zoltán)

A Cervinus Teátrum XII. Cervinus Művészeti Fesztiváljának nyolcadik napján láthatta a közönség Varga Viktor rendezésében Ivan Stodola Tea a szenátor úrnál című zenés vígjátékát Szekér Gergő zenéjével, Belinszki Zoltán dalszövegeivel, Varga Viktor fordításában és dramaturgiájával a Vízi Színház színpadán.

Ivan Stodola (1888 – 1997) szlovák író, drámaíró, a Tea a szenátor úrnál című művét 1929-ben írta. A vígjáték egy kifordított világ még kifordítottabb szereplőit egy kifordított történetben meséli el a humor nyelvén. 2023. február 11-én volt a bemutatója a Cervinus Teátrumban.

Baltazár Slivka (Szemán Béla) koporsókészítő vállalkozó, aki hetek óta nem adott el semmit, ami egyrészt örömhír, hiszen nem halt meg senki, neki és feleségének, Slivkovának (Sztárek Andrea) nehezebb megélhetést jelent. Beállít Balta úr (Boronyák Gergely), aki hentesből lett képviselő, de éppen megfosztották mandátumától, ezért öngyilkos akar lenni. Balta úr kétségbeesve ecseteli milyen jó képviselőnek lenni, és most nincs miért élnie. Slivková és a lánya, Elena (Sipos Judit) próbálja megnyugtatni Balta urat és a nyugtatás végén megszületik a terv, átáll az ellenzékhez, és Slivka úr is megpróbálkozik bejutni a parlamentbe…

Az első lépés után a második egy titkos tanácskozás, ahol négyen jelentek meg és négyen próbálkoznak önmaguk jelölésével képviselővé válni, végül Slivka úr a szerencsés, aki képviselő lesz. Balta úr szerint illem és jómodor is szükséges a feladathoz, így megszerzi Szergej Ivanovics Lopuskin (Nádházy Péter), támogatását, aki az illem szabályait tanítja meg Slivka úrnak, a feleségének és Balta úrnak. Az előadás végén a Miniszterné Őnagysága (Jónás Gabriella) hívja teára a társaságot. Fialka képviselő (Dorogi Péter) és felesége (Szoták Andrea), Potkan szenátor (Papp Csaba) és felesége (Kőrösi Berta) hűen követi, amit az úri illem és jómodor, no meg a Miniszterné Őnagysága megkövetel.

Az események közben Slivka lánya, Elena és az ellenzék fiatal vezetője Dr. Hronecbe (Szente Árpád Csaba) egymásba szeret…

Az abszurd történeten Varga Viktor csavart még egyet vagy kettőt, ettől még abszurdabb lett. A színészek kiváló alakításokat nyújtanak. Szemán Béla és Sztárek Andrea bravúrosan hozták saját karakterüket. Az úri társasághoz való tartozás miatt nem azt tették, amit gondoltak, amit tettek volna. És itt jött a nagyon is emberi, anyai és apai ösztön, mert mindketten, gondolkodás nélkül lemondtak volna az úri létről, amikor kiderült, lányuk szerelmes az ellenzék vezetőjébe. Az anya fogalmazza meg: a lányom boldogsága mindennél fontosabb, de férje ebben maximálisan támogatta. A jelenetet Varga Viktor nem karikatúraként mutatta, meg, hanem az emberi érzéseket emelte ki egy pillanatra, amit Sztárek Andrea és Szemán Béla briliánsan mutatott meg a közönségnek.

Boronyák Gergely Balta úr megformálásában, mind a mozgás és a szöveg színpadra vitelében, a beszélni, viselkedni nem tudó volt képviselőként tökéletes! Jó volt az Elenát megformáló Sipos Judit. Szente Árpád Csaba a színpadon egy másképpen gondolkozó embert alakított, kevés szöveggel, jó játékkal mutatta meg milyen ember a doktor.

Nádházy Péter elismerést érdemel az illemtanár megformálásáért, Jónás Gabriella a Miniszterné Őnagysága szerepéért. Dorogi Péter, Papp Csaba, Szoták Andrea és Kőrösi Berta figuráikat tökéletesen vitték színpadra ebben a kifordított világban.

Fellélegzés volt, hogy az előadás végén a rendező a záródallal kihozta színészeit ebből az extrém világból és Boronyák Gergely már a megjelenésével is érzékeltette, a tiszta szöveg éneklésével bizonyította, hogy a darabnak vége. A többi szereplő csatlakozott a dalhoz, szerepükből kilépve énekelték a záródalt, ami számomra egy feloldás volt.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

P.S. Húsz szerencsés néző csütörtökön este a Líra Könyvesház 2 – 2 ezer forintos utalványára lelhetett a székük alatt.

Verőfényes, de szomorú nap

Dráma minden mennyiségben