in ,

Nagykorú lett a Ruzicskay alkotótábor

Zajlik a munka a Ruzicskay alkotótáborban 2023. július 6-án.
Zajlik a munka a Ruzicskay alkotótáborban 2023. július 6-án. (Fotó: Babák Zoltán)

“Nagykorú lett a tábor az idén”, fogalmazott Korbely István festőművész a július eleji Ruzicskay alkotótáborban folytatott beszélgetésünk kezdetén.

Az idén minden résztvevőnek kötelező volt kilépnie a saját világából, mondta, és avatott iránymutatás alapján megtanulni az alapokat, forgástestet, kockákat, illetve drapériát ábrázolni. Az egyik nap Ziegler Németh Ferenc tartott olajjal tájképfestészeti bemutatót, egy másikon pedig modell alapján emberábrázolás volt a tematika.

“Ezekre azért van szükség, hogy amikor az ember kezében van a ceruza, az ecset és a festék, ne az alapokkal kelljen foglalkozni”, mondta a festőművész, aki azóta a Szarvas városért kitüntetés tulajdonosa. “Rajztudás nélkül nagyon nehéz festeni. Mindenki produktumot akar, egyből a festészetbe veti magát, de ha nem ismerik a formát, nem tudjuk megrajzolni azt a dolgot”, tette hozzá.

A tábor résztvevői partnerek voltak ebben, így sokat léptek előre. Megtanulták, hogy “soha nem a konkrét dolgokra kell koncentrálni, hanem magára a formára. A portrérajzolás alapja az, hogy ismerjük a koponya szerkezetét, mert amíg nem ismerjük, addig nem tudunk emberi arcot ábrázolni”,

Az idei Ruzicskay alkotótáborban született alkotások a Ruzicskay Alkotóházban lesznek megtekinthetők. A kiállítás megnyitója augusztus 26-án 17 órakor lesz.

Népes mezőnnyel rajtolt az idei Kenumaraton

Didergős Strandröplabda Kupa