in ,

Kern és Hernádi: Két legenda a színpadon

Kern András és Hernádi Judit a Kalamazoo című Orlai Produkcióban a Szarvasi Vízi Színházban 2023 augusztus 11-én.
Kern András és Hernádi Judit a Kalamazoo című Orlai Produkcióban a Szarvasi Vízi Színházban 2023 augusztus 11-én. (Fotó: Babák Zoltán)

Úgy gondolom, az idei év legnagyobb „durranása” a Szarvasi Vízi Színház 2023. évi produkciói közül a péntek este látott Kalamazoo, Hernádi Judit és Kern András játéka mindenképpen beírja magát a Vízi Színház történetébe. (Hernádi Judit nem először lépett a víziszínház színpadára.)

Az Orlai Produkció hozta el Szarvasra Zöldi Gergely fordításában és dramaturgiájával, Sebestyén Aba rendezésében, Michelle Kholos Brooks – Kelly Younger Kalamazoo című vígjátékát Hernádi Judit Jászai Mari-díjas érdemes művész és Kern András Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész előadásában. Mindkét színművész a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Az előadás producere Orlai Tibor.

Nem véletlenül telt meg a nézőtér, hiszen mindenki sokat várt az előadástól. A két művész – látszólag természetesen – profin játszotta el két már nem fiatal életének egy kis szeletét, amikor gyermekeik hatására videós társkereső oldalhoz fordulnak, hogy öreg napjaikra ne legyenek egyedül. Közben visszajönnek a fiatal kori érzések, csak máshol van a hangsúly, de attól ugyanolyan tiszteletbeli érzések.

Peg, a katolikus madárrajongó és Irving, aki fémdetektoros kereséssel tölti szabadidejét, egymásra akadnak és elsőlátásra szimpatizálnak, de két különböző ember, a megszokott életritmusukkal közelebb kerülhet-e egymáshoz? Peg „filmjében” kicsit zavart, csak a madarakról beszélve oldódik fel. Irving vagányan, nyíltan hozza szóba, mit akar a másiktól. Peg vágya, hogy eljusson Kalamazoo-ba, a madárrezervátumba. Irving bár hősködik, a kor bizony nyomott hagyott rajta, mert az első randin a fájdalomról, a gyógyszerekről is szó esik.

Létezik-e szerelem az élet második felében? Egyáltalán szabad-e szerelmesnek lenni a harmadik, esetleg negyedik x után? Bár a gyermekeik biztatták őket a társkeresésre, azonban meghökkennek, és ellenzik, amikor az mégis bekövetkezik. Van-e közös jövő?

Az aranyos, humorral átszőtt történetet ajánlanám, nem csak időseknek, hanem a fiataloknak is, mert a szerelem nem korfüggő, de teljesen más! Nem kigúnyolni kell, hanem örülni, hogy van!

Két színész a színpadon kétórán keresztül szünet nélkül, ez csak a legnagyobbaknak, a legjobb színészeknek sikerül, hogy lekössék a közönséget. Hernádi Judit és Kern András játéka briliáns! Maga a történet is nagyon jó, élvezhető, néha humoros, néha esendő, megható. A rendező, aki messze nem a történet szereplőinek korosztályába tartozik, nagyon érzékenyen vitte színpadra a két idősödő ember sztoriját. A látvány (látványtervező Sós Beáta) szinte csak jelzésértékű, de nem is kell több, a színészek játéka elmond mindent, hiszen a darab főleg érzésekről szól. Peg zöld ruhája, ami  a föld színeiben változik visszatükrözi jellemét, ahogyan Irving gránátalma színű inge, piros zoknija is a kezdetekben, majd a színek változása, jellembeli változására utal. Apróságnak tűnik, mégis fontos, mert ettől is profi egy előadás, hogy megszületik-e a harmónia, az összkép. A zene, amely Cári Tibor alkotása, egységes az előadással, akkor szólal meg, amikor szükség van rá.

Teljesen összehangolt, harmonikus, profi produkció. Minden a helyén, tökéletes rendezés, szép látvány, kellemes zene, de legfőképpen mesteri színészi alakítás a színművészektől!

Galambos Edit

Didergős Strandröplabda Kupa

Szűcs Damján és Tasi Kristóf egy-egy góllal járult a 3-3-as végeredményhez.

Jó formában rajtolt a Hunyadi