in

Egy hely, ahol a szentandrási lelkek találkozhatnak

Hévizi Róbert az általa megálmodott emlékhely előtt az átadón.
Hévizi Róbert az általa megálmodott emlékhely előtt az átadón. (Fotó: Babák Zoltán)

Egy különleges és hiánypótló emlékhelyet adtak át Békésszentandráson a katolikus temetőben az elmúlt héten.

A tavalyi Szent András-napon az a megtiszteltetés érte Hévizi Róbertet, hogy 30 éves kereskedői tevékenysége elismeréseképp az Ipartestület javaslatára a képviselő-testület neki ítélte a “Tisztes iparos” kitüntetést. A díj az oklevél mellé pénzjutalom is járt. Akkor ő ígéretet tett arra, hogy ezt olyanra fogja fordítani, ami a település lakóinak la hasznára lesz.

“Sokszor tapasztaljuk azt, hogy fogyunk, az itt lakók elmennek, nem jönnek vissza, életüket máshol fejezik be”, mondta Hévizi Róbert. Ezért gondolta azt, hogy kialakítanak egy emlékhelyet, ahol a lelkek találkozhatnak.

Ezt követően felkereste dr. Szurovecz Vincét pápai káplán, főesperes, békésszentandrási plébánost, aki támogatta elképzelését arról, hogy a katolikus temetőben létrehozzanak egy helyet, ahol azok is emlékezhetnek távol nyugvó halottaikra, akiknek a távolság, a kor, a korlátozott anyagi tényezők miatt nincs lehetőségük arra, hogy el tudjunk menni a sírjukhoz.

A megvalósításban partnerre talált Major Imre kőműves mesterben, sírkövesben. E hármas összefogásnak eredményeképp jöhetett létre az urnafalak között ez az emlékhely.

“Én azt kívánom, hogy legyen ez a pont egy olyan találkozóhely, ahová minden szentandrási lelke visszatér”, mondta Hévizi Róbert, majd dr. Szurovecz Vincze megáldotta az emlékhelyet, amihez kitalálója a következő magyarázatot fűzte: az obeliszken a latin kereszt látható, ami az elmúlás jelképe; alatta egy szélrózsa, rajta az András-keresztnek azzal a Holt-Körös partján álló formájával, ami Békésszentandrás jelképe lett, és jelzi az itt születettek és innen elszármazottak számára a középpontot.

“Bízom benne, hogy sokaknak segítünk ezzel, hogy ez az emlék sírkő megvalósult”, zárta a rövid átadót Hévizi Róbert.

Fáth József polgármester és dr. Lipcseiné Czifra Magdolna.

Emlékezés a kitelepítettekről

Disc golf Európa-bajnokság zajlik az Szarvasi Arborétumban