Menu
in ,

Világbajnoki ezüst és fontos olimpiai kvóták – Kuli István és Bodonyi Dóra

Ezüstöt hozott a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor alkotta férfi kajak négyes Duisburgból.

Ezüstöt hozott a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor alkotta férfi kajak négyes Duisburgból. (Fotó: kajakkenusport.hu)

Két kajakosunk is részese volt annak, hogy fontos olimpiai kvótákat szerezzen a magyar kajakválogatott Duisburgban: Kuli István ezüstérmes lett, míg az olimpia óta Békésszentandrás és Szarvas díszpolgárává választott Bodonyi Dóra egysége hetedikként ért célba.

A kajakkenusport.hu-ról ollóztuk a számunkra két legfontosabb versenyzőről szóló bekezdéseket:

A pénteki nap fénypontja volt a férfi négyesek döntője és akkor is ezt írnánk, ha most nem egy világbajnoki ezüstérmes magyar egységről beszélnénk. Köztudott volt, hogy 10-12 egység is roppant közel van egymáshoz és óriási tülekedés lesz a kvótákért.

A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású kajak négyes azonban nem foglalkozott az esélylatolgatással, korábban is elmondták, hogy a kvóta mellett, az éremért szállnak harcba. A brutális középfutam után, a döntőben álomrajtot vett az egység, és hihetetlen összhangban dolgoztak a srácok. Féltávnál a magyar hajó orra lógott ki a legjobban. Ezután megindultak a németek, akik természetesen a hazai közönség óriási támogatását is élvezték, de Tótkáék is elképesztően jöttek. Az utolsó métereken az ukránok is igencsak feljöttek a mieinkre, de ezzel együtt is meglett az ezüstérem és a négy hihetetlenül fontos kvóta.

“Megdolgoztunk ezért. Gyakorlatilag csak erre az egy számra készültünk egész évben, Bence kivételével, aki három hete a párosra is koncentrál. Kicsit izgultam is emiatt, reméltem, hogy ebből nem lesz elpörgetés, de szerencsére Bence nagyon jól megoldotta a feladatot, ki tudta hozni belőlünk a maximumot és ezáltal ezüstérem lett a vége. Elképesztően boldogok vagyunk!” – nyilatkozott az olimpiai bajnok Tótka Sándor.

“Ünneplésként levezetek, holnap pedig ugyanúgy a csapatért fogok menni, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy meglegyen a maximális hat kvóta. Szerintem a fiúk is szurkolnak nekem és fejben velem lesznek, ez pedig irgalmatlanul sokat fog segíteni” – mondta a vezérevezős Nádas Bence.

Férfi K-4 500 méteren legutóbb a 2018-as montemori világbajnokságon volt utoljára dobogón magyar egység (akkor a Dudás Miklós, Tótka Sándor, Kuli István, Molnár Péter egység harmadik lett).

Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Rendessy Eszter, Bodonyi Dóra összeállítású kajak négyes. (Fotó: kajakkenusport.hu)

A Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Rendessy Eszter, Bodonyi Dóra összeállítású kajak négyesünk már a középfutamban megszerezte a négy olimpiai kvótát, így ebből a szempontból teher nélkül állhatott oda a döntőhöz. A rajt sajnos megint nem sikerült jól, amely nagyban rányomta a bélyegét a pályára, a lányok nem tudták behozni a lemaradást a táv hátralévő részében. Hetedikként zártak, míg a döntőt a Lisa Carrington vezette új-zélandi négyes nyerte.

Forrás: kajakkenusport.hu

Exit mobile version