Menu
in ,

Állati rekorderek éjszakája a hőmérsékleti rekordok napján

Fakó keselyű a Körösvölgyi Állatparkban 2023. augusztus 26-án.

Fakó keselyű a Körösvölgyi Állatparkban 2023. augusztus 26-án. (Fotó: Babák Zoltán)

Közelünkben, Dévaványán rekorddöntés történt szombaton. A korábbi, Csongrádon mért 39,3 foknál két tizeddel magasabban, 39,5-en új országos napi hőmérsékleti rekord született. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság túzokvédelmi állomása Dévaványán található. Ott keltették ki a Körösvölgyi Állatpark két fakó keselyűjét, akikről az állatkertek éjszakája országos programsorozat keretében érdekes információkat hallhattak azok, akik ezen a forró délutánon kilátogattak röpdéjükhöz.

A nap tematikája a vadon Szarvason fellelhető rekordereinek bemutatása volt. A keselyűknél elhangzott, hogy a legmagasabban repülő madarak egyikei. Némelyik keselyűfaj képes a repülőgépek utazómagasságáig is felemelkedni. A szárnycsapások nélkül megtett legnagyobb távolság is a keselyűkhöz fűződik. Ezt a termikeket kihasználva érik el, több száz kilométert is meg tudnak tenni szárnycsapások nélkül. Rekorderei a koplalásnak is, akár több heti éhezést is el tudnak viselni, pedig a dögöket akár 50 kilométerről is kifigyelik.

A park két kedvencéről, a szürke farkasokról Körömi Krisztina elmondta, hogy Kurszánt, Aisát és fajtársait az intelligenciájuk emeli ki az állatvilágból. A falkaszellem, az összetett logikai készségük, az összedolgozás képessége és a hierarchia kialakítása mellett az állatpark vezetője szót ejtett az élelemszerzés érdekében megtett távolságokról és territóriumok méretéről. Az európai bölénynél az utódvédő tevékenység és a csordaszellem került kiemelésre. Természetesen itt is elhangzott a vándorlások közben megtett távolságok is.

A többi állat sem maradhatott figyelmen kívül. Ebben a rendkívüli hőségben az állatpark lakói hűsölési lehetőséget kaptak. A borzok fürdődézsát kaptak, a gímszarvasok és a jávorszarvasok, valamint a szürke farkasok dagonyáit, fürdőhelyeit pedig feltöltötték a park munkatársai.

Exit mobile version