Menu
in ,

Lesz felvonulás, csak most fordítva

Rendhagyó sajtótájékoztatóval rúgták be a 25. Szarvasi Szilvanapok motorját tegnap

Rendhagyó sajtótájékoztatóval rúgták be a 25. Szarvasi Szilvanapok motorját.

Rendhagyó sajtótájékoztatóval rúgták be a 25. Szarvasi Szilvanapok motorját. (Fotó: Babák Zoltán)

A Szarvasi Férfikórus – ami ilyenkor, ősz elején a szilvafeszt idejére Muslincákká változnak – négy tagjának dalával kezdődött az a rendhagyó sajtótájékoztató, amit a 25. Szarvasi Szilvanapok tiszteletére tartottak.

“A legfontosabb az, hogy jól érezzék magukat a szarvasiak, mert a Szilvanapok rólunk és nekünk szól”, mondta Babák Mihály polgármester a tájékoztató elején. A sajtótájékoztató során kiderült, olyannyira rólunk, hogy az idén nem lesznek meghívott fellépők, a három nap során minden programon szarvasiak lépnek fel. Kivéve Gesztit.

Az új helyszínre – a Petőfi utcára és a Szarvasi Vízi Színház környékére – térve a városvezető így fogalmazott: “Az élet a változásokról szól, reméljük, jövőre ismét új helyen lesz… ha nem jön közbe semmi”, célozhatott itt arra, hogy jövőre a szilvafeszt területe a Pavilonig fog érni.

“Ez a hatodik helyszín a 25 év alatt,” csatlakozott Babák Mihály kijelentéséhez Csasztvan András, a Szilvanapok szervezésével megbízott Cervinus Teátrum vezetője, majd sorra vette az eddigieket: a Fő téri kezdés után a művelődési ház mögötti grundon, a Templom téren és környékén, a városrehab idején az Erzsébet ligetben, illetve a piacon és annak parkolójában is megfordult ez a rendezvény.

Az, hogy most a Szarvasi Vízi Színház környékére költözött, technikai, biztonsági, és nem utolsó sorban financiális oka van. Utóbbira a fesztiválsátor hangtechnikájának a bérlését hozta példaképp, de hozzá tette, hogy mióta a Körös melletti színpad megvan, azóta a fizetős főkoncertek mindig ott zajlottak.

Sorra vette, hogy a megszokott tematikus udvarok és a civil szervezetek hol lesznek megtalálhatók. Ezt az alábbi térképen egyszerűen át lehet tekinteni.

“Az előkészítő munka lezárult, a finisben vagyunk. Egy hetünk van arra, hogy minden, amit megígértünk, megvalósuljanak”, mondta Csasztvan András.

A szintén az asztalnál ülő Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács elmondta, hogy látványkonyhája ezúttal a Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobuszában fog üzemelni, ami időjárásálló környezetet teremt majd a főzéshez és a kínáláshoz, nem mellesleg látványban is szebb lesz.

“Merjünk a déd-, illetve nagymamák receptjéhez nyúlni, hiszen ez a jelenben is boldogíthat minket!”, fogalmazott Szigeti Anna, az Szilvanapok sajtósa, egyben a sütiverseny háziasszonya, az egészségtudatos kategória zsűritagja. Ebben az évben nemcsak Szarvas, hanem Munkácsy kedvenc szilvás sütijét is keresik. Ha megtalálják, Urbán Ildikó bevállalta, hogy cukrászdájában tovább élhet Munkácsy szelleme városunkban. Miután ez egy viszonylag friss ötlet, a receptek beadásának határidejét kitolták egészen szeptember 5-ig.

Az eseményen Várnai Réka ismertette a Munkácsy MOST kiállítás levezető rendezvényeit. A FINISSZÁZS #2 során lesznek szubjektív tárlatvezetések, képzőművészeti workshopok, de lesznek “pálmaházi” koncertek is. A részletes programot a Munkácsy-kiállítás Facebook-oldalán lehet böngészni.

Csasztvan András gondolatban előre repült egy hetet, egészen a fesztiválnyitásig. “Lesz felvonulás, csak most megfordítjuk. Az Ótemplom előtt találkozunk, és onnan érkezünk majd ide, a Vízi Színházhoz”.

“Érezzük jól magunkat!, adta ki zárásul a jelszót Babák Mihály.

Exit mobile version