in ,

Befejeződött a szentandrási szennyvíztisztító telep bővítése és korszerűsítése

Dankó Béla országgyűlési képviselő gratulál Sinka Imre polgármesternek a projekt sikeres lezárásához.
Dankó Béla országgyűlési képviselő gratulál Sinka Imre polgármesternek a projekt sikeres lezárásához. (Fotó: Babák Zoltán)

Ma délelőtt ünnepélyes keretek között átadták a megújult Békésszentandrási szennyvíztisztító telepet, ami nemcsak nagyobb kapacitású lett, mint a korábbi, hanem teljes technológiájában is megújult.

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata még 2019. május 20-án nyújtotta be kérelmét, amire mintegy másfél hónap elteltével meg is érkezett a válasz, hogy a szennyvízkezelő rekonstrukciójára vissza nem térítendő támogatásban részesül. A projekt szükségességét indokolta, hogy a régi már minden szempontból elavult volt, kapacitását kimaxolták, a településen olyan fejlesztésben már nem lehetett gondolkodni, ami nemhogy jelentős, de kisebb mennyiségű szennyvíz keletkezésével járt.

“Az új nagyjából félüzemben tudja majd teljesíteni, így a közép- és hosszútávú tervek között már szerepel az is, hogy a településen 2010 óta kibontakozó ipar létesítményeit, illetve a többi üdülőövezetet is rácsatlakoztassák mind erre, mind az ivóvízhálózatra”, hangzott el a projekt ismertetése során.

Sinka Imre polgármester ismertette a főbb számokat: a projekt bekerülési költsége 1,7 milliárd forint volt, a kivitelezés folyamán 1050 méternyi szennyvíz nyomóvezeték épült a településen. A régi helyén teljesen új szennyvíztisztító telep valósult meg napi 660 köbméter hidraulikai kapacitással.

Ez Békésszentandrás elmúlt 20 évének legnagyobb beruházása.

Ha csak az elmúl 16 évet veszik figyelembe, akkor lakosságarányos fejlesztésekben nagyon jól áll a település, 9,2 milliárd pályázati forrás került Békésszentandrásra az önkormányzathoz, illetve a vállalkozásokhoz, kezdte számokkal Dankó Béla országgyűlési képviselő is. Ez meglátszik a településen és a település vállalkozóin is, mondta. Az, hogy a település tovább tudjon fejlődni, ez a fejlesztés elengedhetetlen volt, fogalmazott.

A kivitelező Békési Vakond Kft. részéről Móczár László projektvezető a munkák folyamatát ismertette. Az üzemeltető Alföldvíz Zrt. képviseletében Fazekas Zoltán műszaki igazgató elmondta, hogy az ő feladatuk ebben a pillanatban kezdődik, hogy hosszú évtizedeken át felelősségteljesen üzemeltessék azt.

A szalagátvágást követően Csarnai Gábor, az Alföldvíz Zrt. technológiai igazgatója mutatta be a beruházást a meghívott vendégeknek, akik között ott volt Brlás János, Kardos, Bohrát Mária, Örménykút, valamint Molnár József, Csabacsűd polgármestere.

Biztatóan indult a szezon utánpótlás asztaliteniszezőinknek

Turizmust is serkent a karateakadémia