in ,

Hull a szilva a fáról

A 2023/2024-es tanév eseménydúsan kezdődött a 2. évfolyam számára, hiszen a Puszilva elnevezésű projekt keretein belül számos program várta a gyerekeket az iskolában.

A két hetes időszakban mindent megtudhattak a szilváról: milyen változásokon megy keresztül a szilvafa egy év során, milyen részei vannak a gyümölcsnek, hogyan tudjuk tartósítani a télre, mi készíthető belőle. Emellett rajz- és technika órákon különböző technikával készültek a szebbnél szebb alkotások a gyümölcsökről. A projektfüzetek is gyorsan megteltek a gyerekek tanóráihoz is kapcsolódó munkáival.

De a szilván kívül a többi őszi gyümölcsről, zöldségről is ismeretet szereztünk. A piacon és a zöldségesben különböző érzékszervek segítségével is megismerhettük a zöldségek, gyümölcsök tulajdonságait. A kedves piaci árusok megkínáltak minket sóskával, spenóttal, cigányalmával, szilvával, málnával, amelyet ezúton is köszönünk.

Az iskola keretein belül szilvát magvaltunk, lekvárt főztünk, kemencében többféle süteményt sütöttünk. Emellett iskolán kívül is bővítettük a gyerekek ismereteit. A Szlovák Tájházban tett látogatás során olyan népi eszközökkel ismerkedhettünk meg, amelyeket a termés betakarítása, feldolgozása során használtak őseink. A legnagyobb élményt projektzáró kirándulásunk nyújtotta, amely során vonaton utazva a nagyszénási Styecz kertészet üvegházába látogattunk el. Itt kipróbálhattuk a paradicsom szüretelését, majd meg is kóstolhattuk ezt az édes, lédús termést.

Sinkáné Nyemcsok Erika

Kamarai képzés a duális képzőhelyek szakembereinek

A megemlékezést minden alkalommal a nemzeti színű szalagra kötött csomókkal zárják.

A 20. századra emlékeztek a település beiktatásának évfordulóján