in ,

Erdei óvoda – ahol a fabatka kincset ér…

„Anyaaa! Lehetne mindig idejárni? Mert én nagyon szeretem a rendes ovit, de az erdei ovi mindennél jobb!”

Szinte minden erdei óvodában elhangzik a fentihez hasonló megfogalmazás a résztvevő gyermekektől.

Minden csoport ismerősként vette birtokba a faházakat és a tábor területét. Az őszi Erdei Óvoda számtalan lehetőséget biztosít számunkra a természet megismeréséhez. Az idén minden kilátogató csoport hasonlóan gondolkodott a feldolgozandó témában, de a megközelítési módok színes árnyalatokká formálódtak a palettán. A Búzavirág csoportosok projektje a „Természetesen a természettel” címet viselte. Mindennapi tevékenységeiket a botok határozták meg – a fiúk nagy örömére. Bottérkép segítségével kerestek rá az ismerős fákra, helyszínekre, miközben a természethez, a bottérképen található szimbólumokhoz kapcsolódó verseket, mondókákat mondogatták, elevenítették fel. A mozgásos tevékenységekhez is remek eszköznek bizonyultak a botok, a botváltó, a cserebere játékok, a szökdelések, a célba dobások mindennapi kelléke volt. Sőt: hangszereként is funkcionált és az őszi termésekkel kiegészülve kreatív kompozíciókat hoztak létre belőle a gyerekek.

Az Alma csoportosok is megtapasztalták a természet változását. Nagy sétákat tettek az Erzsébet Ligetben, a tábor területén. Készültek kéregnyomatok, levélnyomatok. Megismertek számukra új növényeket, növényi részeket. Rácsodálkoztak a gyertyánra, a jegenye nyárfára. Megfigyeltek, összemértek. Milyen jó volt a hatalmas tölgyfa árnyékában meghallgatni a Háromágú Tölgyfa tündére c. mesét. Az összegyűjtött növényi részekből csodaszép alkotások születtek. Megtanultak mogyorót törni kövekkel, játszani fűvel-fával. Csodajó volt.

A legkisebbek, a Szamóca csoportosok projektje „A természet már elengedte, mi még jókat játszunk vele” címet kapta. Már szeptember eleje óta lázas gyűjtögetésbe kezdtek, mely az erdei oviban is folytatódott. Botokból erdei manók készültek, melyeknek fakéregből, ágakból, mohából, kavicsokból házakat építettek, s díszítették azokat mogyoróval, makkal, gesztenyével, lehullott levelekkel. Az „Ősz-tündér” elveszített köpenyét is megtalálták, melyre a természetben található festőnövények és saját készítésű természetes anyagokból készült ecset segítségével varázsolták rá a színeket, csakúgy, mint az erdei manók köpenyére. Megannyi tapasztalatot szereztek közben, s rengeteg ismerettel gazdagodtak a fenntarthatóság jegyében is.

Az Erdei óvoda zárásaként egy kalandtúrán vehettek részt az Erzsébet-ligetben, melybe már a Panda csoportba járó idősebb gyermekek is bekapcsolódtak. Erre a napra vendégül láttuk a Békés Vármegyei Zöld Óvodák érdeklődő óvodapedagógusait is. A résztvevők a délelőtt első részében a csoportokkal együtt járták be a túra állomásait, ahol a gyerekek az izgalmas élmények mellett a jó teljesítményért fabatkákat is gyűjthettek, melyeket egészséges falatokra lehetett beváltani.

A Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvodában a Zöld Óvodák Bázisintézményi koordinátoraként fontosnak tartjuk e szakmai tapasztalatszerzések megszervezését, ahol a gyakorlati bemutatók mellett elméleti előadások is gazdagítják a programot.

Elsőként Dr. Hanyecz Katalin a Szarvasi Arborétum igazgatója mutatta be a fenntarthatóságra nevelés lehetőségeit a „Pepi-kertben”. Ezt követően Szalbotné Kovács Mária az Erdei óvoda elméleti- és gyakorlati hátterével ismertette meg a résztvevőket. A nap zárásaként a Körösvölgyi Látogatóközpontban hallgathattuk meg a KMNP környezeti nevelési lehetőségeit Körömi Krisztina a Látogatóközpont vezetője tolmácsolásában.

Köszönjük a lehetőséget a Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Tábor vezetésének az Erdei óvoda helyszínének biztosításában!

Szalbotné Kovács Mária szakvezető óvodapedagógus

Bogyó Benedek a dobogó harmadik fokán fehér egyesületi mezben.

Bronz az országos diákolimpiáról

A Várnagy-család koncertezik a Tessedik Sámuel Múzeumban 2023. szeptember 24-én.

Vasárnapi Várnagy-koncert