in

Változások a szakképzésben

Mátyus Mihály, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Szakképzési, Szabályozási és Intézményirányítási osztályvezetője.
Mátyus Mihály, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Szakképzési, Szabályozási és Intézményirányítási osztályvezetője. (Fotó: Pintér Vince/BVKIK)

A szakképzési jogszabályok változásairól tartott előadást a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében Mátyus Mihály. A Kulturális és Innovációs Minisztérium Szakképzési, Szabályozási és Intézményirányítási osztályvezetője majdnem 150 szakembernek adott felvilágosítást.

Nem volt véletlen a nagy érdeklődés. A kamarához és a minisztériumhoz is számos kérdés futott be az elmúlt három évben a szakképzés szereplőitől, mind a duális képzőhelyektől, mind az intézményektől. Ezeket egy egyéves munka eredményeként összegyűjtötték, a javaslatok alapján pedig finomhangolták a rendszert. A szakképzésben most már önállóan határozzák meg a tanév és a tanítási év rendjét, illetve módosult az ösztöndíj, ma már mindenki kap ösztöndíjat, aki szakképzésben tanul. Az előadáson felmerült az is, hogyan kell a tanároknak könyvelni a KRÉTÁ-ban, illetve hangsúlyozták, hogy a duális képzőhelyen foglalkoztatott tanulók munkavállalónak minősülnek, így betegség esetén táppénzes papírt kell bemutatniuk akkor is, ha az iskolából, akkor is, ha a gyakorlati oktatóhelyükről hiányoztak éppen.

A konferencia után kérdéseket lehetett feltenni, amelyre azonnal választ is kaptak az érdeklődők.

Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara -sajtó

Fotó: Pintér Vince/BVKIK

A Csabacsűdi GyLSE – Kondorosi TE mérkőzést egy öngól döntötte el.

A két mérkőzésen egyetlen gól esett

Molnár József polgármester köszönti Csabacsűd település időseit 2023. október 2-án.

Szépkorúak köszöntése Csabacsűdön