in , ,

Fiatal lelkek útja a zenéhez

A Chován Kálmán AMI tanárai adtak koncertet 2024. január 23-án.
A Chován Kálmán AMI tanárai adtak koncertet 2024. január 23-án. (Fotó: Tatai László)

„Sokszor egyetlen élmény egész életre megnyitja a fiatal lelket a zenéhez. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni: ezt megszerezni az iskola kötelessége.” Az idézet a legnagyobb magyar zenepedagógustól, Kodály Zoltántól származik, s a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola tanári koncertjén idézte Szabados Tóthné Kozák Ilona. Sokszoros bizonyítékkal is szolgáltak, hogy a szarvasi zenepedagógusok mindent megtesznek, hogy megszerezzék növendékeiknek, a fiatal lelkeknek ezt az élményt.

A magyar kultúra napjához közel, a Cervinus Teátrum és a Városi Könyvtár után a művészetoktatás szarvasi otthona is bemutatkozott a közönségnek, január 23-án délután a Főtéri Iskola dísztermében léptek fel a zenetanárok, akik egy-egy tehetséges tanítványt is meghívtak fellépni. Ilcsi néni a közönséget köszöntve név szerint is megemlítette Babák Mihály polgármestert és Brachna Irént a művészeti iskola korábbi igazgatóját. A műsor a fúvós és ütős tanszak újévi hangulatú blokkjával kezdődött, majd egy Brahms zongoradarabbal, a XVII. magyar tánccal folytatódott Körösparti Ágnes és Iváncsó Viola előadásában. A barokk zene szépségeibe Szalai Regina altfurulya- és Kisdi Endre gitárjátéka avatott be minket. A Virtuózok című tehetségkutató műsorra is felhívta a figyelmet Ilcsi néni, midőn bekonferálta Paraizs Kende Mórt – Czibulya Zsuzsa tanítványát –, aki Charles Dancla darabját hegedülte nagy átéléssel Iváncsó Viola zongorakísérete mellett. Arról, hogy milyen csodálatos a cselló, egy Pablo Casals idézettel felvezetve Körösparti Ágnes és Fejes-Tóth Tina tett tanúbizonyságot, Kummer: C-dúr Andante c. darabját tolmácsolva. Kisdi Endre és Molnár János gitárduója a „Profit” idézte meg, annak a filmnek a fő zenei témáját, amiben Jean Paul Belmondo volt a főszereplője, zeneszerzője pedig Ennio Morricone. Körösparti Vince is azok közé a fiatalok közé tartozik, akik már megkapták azt az élményt, ami megnyitotta lelkét a zenéhez, ezt nem csak Ilcsi néni mondta el, hanem a marimbajáték is, amivel Vince a közönség elé lépett. Az utolsó zeneszámot a Ferenczy Beáta (fuvola), Czibulya Zsuzsa (hegedű), Iváncsó Viola (zongora) trió adta elő megérdemelt sikerrel, a koncertet pedig néptánc zárta: az iskola két néptánc tanára, Bakró Erzsébet és Szabó Róbert kalotaszegi tánccal egészítette ki a muzsikusok produkcióját. A művészeti iskola képzőművész tanárai is bemutatkoztak, az emeleti aulában Fabó Éva kerámiáit, Nyerges Gáborné festményeit és Dombovári Zita textilmunkáit csodálhatták meg a koncertre érkezők, koncertről távozók.

Így a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola tanári koncertjének közönsége és fellépői is eleget tettek Goethe elképzelésének, amit Ilcsi néni búcsúzóul idézett: „Ha fiatalok akarunk maradni, mindennap olvassunk el egy költeményt, hallgassunk egy kis zenét, nézzünk meg egy szép festményt – egy gyönyörű táncot –, és, amennyiben lehetséges, tegyünk valami jót. Az ember legfőbb érdeme éppen az, hogy amennyiben teheti, felülkerekedik a külső körülményeken, és minél kisebb befolyást enged azoknak.”

Jégkorong U25 lányok: Álló sor Kohut Pál (b2), Patay Sára (b3), Ardai Virág (b4), Opavszky Lara (b5), Kohut Villő (b6), Budai Luca (b7), térdelő sorban Patay Panna (b2)

Algyőn folytatódott a bajnokság

2024 első nemzetközi szabadfogású versenyén a szarvasi birkózók