in ,

Határ a csillagos ég – évértékelő a karateakadémián

Csoportkép az évértékelő után a karateakadémián.
Csoportkép az évértékelő után a karateakadémián.

Hétvégén került megrendezésre a hagyományosnak tekinthető téli edzőtábor a Dél-Alföldi Regionális Karate Akadémián. A felkészülési időszak edzéseit Zoran Jerkovics belgrádi mesteredző tartotta a szarvasi, hajdúböszörményi, buodafoki, és a Vasas SC-t képviselő budapesti fiataloknak.
A kemény munka mellett azonban jutott idő a visszaemlékezésre és az élversenyzők értékelésére is: ahogy azt Ruzsinszki György, a szarvasi sportkaratésok edzője elmondta, páratlan évet tudhat maga mögött a csapat. A létesítményt 2022-es átadása után gyorsan belakták, az akadémia a legmagasabb igényeket is kielégítő körülményeket biztosít a sportolóknak. A működés jól indult, sotra jöttek a haza és nemzetközi eredmények, ami magasra tette a lécet. A sok áldozatos munkának köszönhetően ezt tavaly, 2023-ban is sikerült megugrani: számos verseny, hazai és nemzetközi megmérettetés és bajnokság után szinte megszámolni is lehetetlen mennyi kupával, éremmel és tapasztalattal tértek haza az ifjú versenyzők.

Három magyar bajnoka is lett az egyesületnek Ruzsinszki Balázs, Frankó Dániel és Nagy Máté személyében, utóbbi az Európa-bajnokságra is sikerrel kvalifikált. Nemzetközi versenyekrôl érmekkel tért haza Bagosi Marianna, Müller Márton, Szebegyinszki Rita, Tálas Bendegúz. Bagi Ádam a Polish Open dobogójának a tetejére is félálhatott, valamint az SKI Vb-n is bronzérmes lett, Ruzsinszki Balázs pedig a legnagyobb korosztályos eseményen, a Youth League-en döntőzhetett, ezze a legjobb magyar eredményt elérve. Körösparti Zsombor, Gulyás Zétény, Müller Márton, Neumann Fábián és Ruzsinszki Balázs a Vidékbajnokságról és az SKI Ob-ről is aranyéremmel tért haza. Élesen kezd kirajzolódni a következő generációból is egy útőképes utànpótláscsapat. Az említett versenyekről érmekkel tért haza Bagi Bence, Balla Natasa, Demcsák Hédi, Demeter László, Dezsö Léna, Dezső Zalán, Dula Réka, Mészáros Berkecz Etele, Palyov Zsombor, Sutyinszki Ádám, Shuszter Lénárt, Tóth Zalán és Valastyán Zsófia is.
Aki a Kossuth utcán jár láthatja – a karateakadémia nap mint nap élettel telik meg, sok-sok lelkes fiatal is csatlakozott az edzésekhez minden korosztályban. Borzi Balázs és Nagy Máté edzők irányításával Szarvason és a térségben további óvodákban, iskolákban folynak edzések. Békésszentandráson, Csabacsűdön is akik sikeres övvizsgákat tettek és a kezdők is elkezdték bontogatni szárnyaikat a Reménységek Tornáján. Külön említésre méltó a nagyok gondoskodó segítsége, ahogyan a fiatalokat instápolják versenyzés közben, plusz erőt és magabiztosságot adva az ép tatamira lépőknek.

A karatésok iskoláikban is jeleskedtek: Müller Márton és Szebegyinszki Rita Magyaroszág jó tanulója, jó sportolója, Kerti Kelemen Magyarország tehetsége címet nyert, Bagi Ádàm, Bagosi Marianna és Szebegyinszki Rita a városi diákolimpia atlétikai számaiban álhattak dobogóra.

Életre szóló élménnyel gazdagodva a szarvasiak nézőként és szurkolóként ott lehettek a hazánkban megrendezett világbajnokságon, ahol György Dániel Európa-bajnok versenyző képviselete az Akadémiát.

A Sportért Felelős Államttitkárságnak köszönhetően az eszközpark is tovább gazdagodott: világszínvonalú funkcionális eszközök és teljesítménydiagnosztikai berendezések segítik a professzionális felkészülést, a Kohút Bútor Kft munkájának és kreatív ötleteinek köszönhetően impozáns fogadótér és öltöző fogadja a sportolókat.

És persze jutott idő a szórakozásra is: a sportolók és szüleik együtt köszönthették az újesztendőt. A jövőbeli célokról röviden és tömören úgy nyilatkozott a mester, hogy „megyünk tovább előre” és ennek a három szónak a szellemében átadta a munka és teljesítmény elismeréseként a díjakat, majd az egész csapat nevében gratulált shihan Lovász György mesternek a 7. dan fokozat eléréséhez, megköszönve, hogy negyvenkét évvel ezelőtt útjára indította a szarvasi karatét és azóta is töretlen lelkesedéssel, szívvel-lélekkel gondját viseli.

Az est zárásaként a szülők és a gyermekeik ajándékát adta át Nagy Máté: egy tablót a tavalyi év emlékezetes pillanataiból. Megragadva a lehetőséget itt is hálás köszönetünket szeretnénk kifejezni a gyermekeinkért végzett áldozatos munkáért! Köszönjük, Mester!

Bődi Eti

Hartay Csaba Még nem is játszottunk című könyvbemutatóján a Tessedik Sámuel Múzeumban 2023. február 3-án.

Jó kis buli volt

„Dübörögnek” a Gyakorlós játszóházak…