in , ,

A Pavilonban köszönték meg a vállalkozók adóforintjait

A Cortevát képviselő Gesztesi László termelési igazgató és Zakar Mihály üzemvezető átveszi az emléklapot és plakettet a város vezetőitől.
A Cortevát képviselő Gesztesi László termelési igazgató és Zakar Mihály üzemvezető átveszi az emléklapot és plakettet a város vezetőitől. (Fotó: Babák Zoltán)

Csütörtök este látta vendégül Szarvas város képviselő-testülete a 2022-es év legnagyobb helyi iparűzési adófizetőit. A helyszín ezúttal – mintegy az adóforintok helyét demonstrálandó – az Erzsébet-ligetben újjáépült Pavilon volt.

A köszöntő során Petneházi Andrea polgármesteri tanácsadó, egyben az est háziasszonya elárulta, hogy iparűzési adóbevétel szempontjából 2023 kimagaslóan jól alakult, a 2022-ben nyilvántartott 2148 iparűzési adóalanytól összesen 1,833 milliárdnyi folyt be az év során önkormányzat számlájára, ami az összes adóbevétel 90 százalékát jelenti.

“Ez [Szarvas] egy 10 milliárdos cég, ami perszonális és közüzemi szolgáltatásokat biztosít”, fogalmazott Babák Mihály polgármester. Elmondta, a 2022-es gazdasági év után három vállalkozás fizetett 100 millió forint felett iparűzési adót Szarvason. A későbbiekben, az oklevelek átadása során kiderült, hogy a képzeletbeli dobogóra a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt., a Cool4U Kft., illetve a Corteva Agriscience Zrt. állhatott.

A legnagyobb adófizetők közül 17 vállalkozás fizet 10 és 100, 22 cég 5 és 10 millió között. Az 1 és 5 milliós sávban már lényegesen bővebb a befizetők köre: 100 vállalkozás tartozik ide, míg egymillió alatt további 951 iparűzési adófizetője van a városnak. Mindemellett 2022-ben 886 olyan vállalkozás volt nyilvántartva, akiknek vállalkozási szintű adóalapja nem éri el a 2,5 milliót, akik a helyi rendeletben mentességet kaptak a helyi iparűzési adó fizetése alól. Ez a mentesség 61 milliónyi bevételkiesést jelentett a város kasszájából. A statisztikák között elhangzott még, hogy az 50 legnagyobb befizető adja össze a teljes ilyen jellegű adóbevétel 81 százalékát, számszerűsítve 1,324 milliárdot.

A polgármesteri köszönőbeszédet az oklevelek átadása, majd a vállalkozók megvendégelése zárta.

A vállalkozók köszöntésének ünnepélyesebbé tételéhez a Cervinus Teátrum művészei, Ragány Misa, Schupp Gabriella, Tatár Bianka és Timkó János járult hozzá.

Hajduch Nándor a 79 kg-os súlycsoportban nyert aranyat, Szpin Mihály bronzot.

4 érem az U20-as válogatóról

Tíz mérkőzés szombaton