Menu
in

A kommunizmus áldozatainak emlékére koszorúztak Békésszentandráson

A kommunizmus áldozatainak emlékére koszorúztak Békésszentandráson 2024. február 23-án.

A kommunizmus áldozatainak emlékére koszorúztak Békésszentandráson 2024. február 23-án. (Fotó: Babák Zoltán)

A kommunizmus áldozatainak emléknapján a polgármesteri hivatal előtt gyűltek össze a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület tagja. A kopjafát a kommunizmus üldözöttei emlékére Klimaj János fafaragó népi iparművész alkotta. Legnagyobb támogatója Sinka József korábbi polgármester volt, akinek édesanyját is meghurcolták a gulágon.

Az egyesület elnöke, Hévizi Róbert megköszönte azoknak, akik eljöttek tisztelegni. Elmondta, azt látja, az emlékezésre egyre nagyobb teret kap a közösségi média, de ő sokkal emberibbnek és személyesebbnek találja ebben a formában.

“Ez egy nem régi történet, a 20. századnak szomorú napjai tartoznak ide. A kommunizmus több hullámban söpört végig a világon, van, ahol még most is tart. Békésszentandrás csepp ebben a tengerben, de itt is voltak olyan események, amik áldozatokat követeltek”, fogalmazott az egyesület elnöke.

A történelem eme szelete “példa lehet az utókornak, hogyan nem szabad”, jelentette ki. Tanulság ebből, hogy együtt kell egy közös cél érdekében munkálkodni, békességben, egymást szeretve és tisztelve.

A rövid beszédet koszorúzás és mécsesgyújtás zárta.

Exit mobile version