in ,

Szarvason is bemutatkozott a Második Reformkor

Vona Gábor Szarvason. Jobbján Buzás Gyula, balján a párt szakmai igazgatója, Buzás Balázs.
Vona Gábor Szarvason. Jobbján Buzás Gyula, balján a párt szakmai igazgatója, Buzás Balázs.(Fotó: Babák Zoltán)

Szarvason tartott lakossági fórumot Vona Gábor új pártja, a Második Reformkor. A Vadászkürt Vendéglőben tartott összejövetel házigazdája Buzás Gyula volt, aki nyitásként az elmúlt 35 évet foglalta össze, illetve azt, hogy az akkori rendszerváltoztatási kísérlethez fűzött álmaiból mi lett, pontosabban mi nem lett. Mellette Vona Gábor, illetve a pártelnök másik oldalán Buzás Balázs, a párt szakmai igazgatója ült. A vezetéknevek összecsengése nem véletlen, Vona Gábor jobbján és balján apa és fia foglalt helyet.

Buzás Gyula elmondta, sokat beszélgetett fiával a politikáról. A Második Reformkor újszerű gondolatvilágával ragadta meg, azzal, hogy nem pártérdekek, hanem ügyek mentén szeretnének politizálni. Látja bennük a reményt, hogy a második középkor helyett valóban elhozzák a második reformkort.

Vona Gábort Buzás Balázs vezette fel. Egy korábbi felmérést idézett, miszerint 100-ból 94 fiatal külföldön képzelte el a jövőjét. Ez elgondolkodtatta, csakúgy, mint hat éve, mikor a választásokat követően azt látta, hogy a narancsszínű ország közepén van egy más színű paca. Akkor hirtelen felindulásból kiírta, “az utolsó kapcsolja le a villanyt”. Külföldre ment tanulni, ott is képzelte el a jövőjét. Mikor kapcsolatba került a 2RK-val, akkor azt gondolta, hogy miért ne lennének ők azok akik felkapcsolják a villanyt.

Jelen road showjukkal a június 9-i uniós parlamenti választásokra szeretnék felhúzni a pártot arra a szintre, hogy képviselőjük, Pekárné Farkas Emese beülhessen az Európai Parlamentbe. Ehhez igyekeznek olyan társadalmi rétegeket, csoportokat megszólítani, akiket vagy még nem, vagy már nem sikerült urnához hívni a mainstream pártoknak. Fontos hangsúlyt fektetnek a fiatalok megszólítására, ehhez igazodik egyik szlogenjük is: Adjuk vissza az országot a fiataloknak!

Zászlóbontáskor kilenc pontot tűztek ki. Ezek közül hármat emelt ki, elsőként a fiatalok életkezdési támogatását, lakhatási problémáinak kezelését. Elképzelésük szerint a családalapításhoz olyan környezetet kell építeni, amiben kellemes gyereket nevelni.

A jelenlegi betegségügy helyett egészségügyet terveznek a prevenció, kezelés, utókövetés folyamattal.

ÚJRACSOMAGOLNI A DEMOKRÁCIÁT

Szeretnék “újracsomagolni a demokráciát”, ami olvasatukban pártmentes önkormányzatokat takar. Azt szeretnék elérni, hogy helyi szinten a helyi közösség foglalkozzon a saját érdekeivel, ahelyett, ahogy az most van, hogy helyben is az országos politikai érdekek csapódnak le. Itt az akkumulátorüzemeket említette példaként.

Ha rajtuk múlik, a nemzeti konzultációkat egy-egy évente tartott online szavazással váltanák fel, amiben három-három kérdés lenne. Ezek közül egyet a kormánypártok, egyet az ellenzékiek, egyet pedig a civilek fogalmazhatnának meg.

“Június 9-én legyünk mi az elsők, akik felkapcsolják a villanyt!”, zárta felvezetőjét Buzás Balázs, majd átadta a párt elnökének a szót.

Vona Gábor a Második Reformkor névválasztásával kapcsolatban elmondta, véleménye szerint a reformkor volt az “a magyar modell”, ami valóban működött.

Egyelőre a Második Reformkor “kisszínpados” a választásokon induló pártok hosszú listáján, de véleménye szerint a jelenlegi ellenzékiek – a 2RK-val szemben – nem kínálnak igazi alternatívát.

“Élni és élni hagyni”, volt zászlóbontáskor a másik szlogenjük. Olyan jó lenne, ha a politika egy kicsit lemászna rólunk, mondta. Példának hozta fel, hogy míg az átlag svédnek fogalma sincs, ki a miniszterelnök, addig mi nemcsak tudjuk, de még vele is álmodunk.

“Az adjuk vissza az országot a fiataloknak” szlogenjük kapcsán kifejtette, ők fiatalnak tekintik a 90 évest is, aki fát ültet, mert annak fontos a jövő.

“Ahol nem jó a fiataloknak, ott előbb-utóbb senkinek sem lesz jó.”

A Második Reformkor a fiatalokra épít, nem arra, hogy a hiányukat vendégmunkások behívásával oldják meg, fogalmazott.

A továbbiakban szó esett a tanárhiány megoldásáról. Ebbe akár a gazdasági szférából is bevonnák azokat, akik szívesen tanítanának, a piacon szerzett tudásukat átadnák.

Véleménye szerint a fiatalok lakáshiányának enyhítésére nem a lehetőségek hiányoznak, hanem a politikai szándék. Ha rajtuk múlna, akkor stoppot vezetnének be az Európai Unión kívüliek lakásvásárlására, mert véleményük szerint ez is egy jelentős árfelhajtó tényező.

Az egészségügyi prevenciót stratégiai ágazattá tennék. Ingyenes szűréseket vezetnének be. Vallják, a prevenciónál nincs olcsóbb egészségügyi reform.

Arra kérte azokat, akiket szakmai programjuk megérintett, terjesszék jó hírüket, adjanak egy esélyt ennek az új politikai közösségnek, mert néhány év, és tehetséges fiatal politikusokat fognak adni ennek az országnak.

Nem utolsó sorban azt kérte, a június 9-i szavazataikkal juttassák be az Unió parlamentjébe jelöltjüket, Pekárné Farkas Emesét, mert helyre kell állítani a bizalmat az Európai Unió és a nyugati világ irányába. Az uniós döntések között helye van a vétónak, ha az a magyarok érdekében történik, de egy pillanatig sem szabad felmerülnie annak, hogy mi nem oda játszunk, nem vagyunk az európai közösségnek megbízható tagja.

Nemcsak pártelnökként, hanem a fiatalok mentoraként tért vissza a közéletbe, illetve van jelen a Második Reformkor élén. Ha valaki tudja, hogyan kell nulláról felépíteni egy pártot, ő tudja, jelentette ki Vona Gábor tájékoztatójának zárásaként, majd átadta a közönségnek a kérdezés, illetve a véleménynyilvánítás lehetőségét.

2024. február 29-én Dr. Gloviczki Zoltán főiskolai tanár tartott előadással egybekötött kurzust.

Pedagógiai szakkollégiumi programok Szarvason

Hétfőtől a biztonsági öv használatát ellenőrzik