in ,

Muzsikus Péter elveszett dallama

Muzsikus Péter elveszítette a dallamát, amit szívhezszóló énekében tárt a közönség elé a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola ifjú-zenész avatóján, március 7-én, délután a Főtéri Iskola dísztermében.

Szerencséje volt, mert éppen ott voltak a szolmizációs hangok és az avatásra váró ifjú zenészek, akik Szabados Tóthné Kozák Ilona vezetésével egykettőre megfejtették a rejtvényeket és kiderítették, melyik is volt Muzsikus Péter elveszett dallama.

Miközben a hangszercsaládokról és zeneszerzőkről felmerült kérdésekre a gyerekek válaszoltak, Muzsikus Péternek egyre világosabbá vált a kép, hogy mi is volt az, amit egy koncerten hallott. Az is segítette a dallam megtalálását, hogy a zeneiskola felsőbb éves növendékei és tanárai egy-egy előadással adtak ízelítőt a zene világából. Kiderült, hogy a keresett dallam Beethoven IX. szimfóniájának Örömódája volt, amit természetesen el is énekeltek az ifjú-zenész avató résztvevői.

Mielőtt azonban erre a fináléra sor kerülhetett volna, Körösparti Ágnes igazgató köszöntötte az elsős nebulókat, s megmutatta azt a nagykönyvet, ami már 2006 óta íródik, s amibe az ifjú-zenész avatón átesettek neve mindig bekerült, s miután a 2023/2024-es tanév elsősei is kiválóan szerepeltek, az ő nevük is bekerül a könyvbe. Az avatóünnepség emlékére még egy „Szolfézs okoska” elnevezésű kottafüzetet is kaptak ajándékba, ami végigkíséri majd őket tanulmányaik során.

A zenés fináléban ezután mindenki részt vett: az ifjú és idősebb zenészek, a zenetanárok és a közönség is lelkesen énekelte: „Gyúlj ki égi szikra lángja…”, majd a Muzsika hangja c. filmből a szolmizációs dalt: „Dó, egy domb, egy szép zöld domb…”

Tatai László

Nagy Emese labdáját fogadja Papp Zsófi (Fotó: Babák Zoltán)

Győzelemmel zárta az alapszakaszt a Szarvasi NKK

Emlékeztek és ünnepeltek Békésszentandráson