in ,

Böske és az ő Katonája – Kontos-Harcsa Boglárka és Nagy Róbert

Kontos-Harcsa Boglárka és Nagy Róbert a Cervinus Teátrum Szerelem című darabjában.
Kontos-Harcsa Boglárka és Nagy Róbert a Cervinus Teátrum Szerelem című darabjában. (Fotó: Babák Zoltán)

A Cervinus Teátrumban mutatták be Barta Lajos Szerelem című darabját Dósa Zsuzsa rendezésében. A próbák során beszélgettem a színészekkel.

A darab egyik fiatal szerelmespárja Böske, a legkisebb Szalay lány és Udvardy Pista, katonatiszt. A szerepeket Kontos-Harcsa Boglárka és Nagy Róbert alakítja.

Érdekes, hogy mindketten játszottak a Holle anyóban beugrással, és mindketten Zsuzsa meghívására az Imádok férjhez menni című darabban. Ezenkívül több darabban is láthattuk őket Szarvason, de szerelmespárként először lesznek színpadon. Sőt mindketten felolvasószínházban is és egyéb rendezvényeken is gyakori vendégek.

Bogi, milyen Böske?

K-H. B. Közel áll hozzám. Vidám lány, ő a család Napsugara. Cserfes, céltudatos, hiszi, hogy elfogja hagyni a családi házat, tanítónőnek készül, van jövőképe. De ugyanolyan szerelmes típus, mint a testvérei. A nagy Ő Böskének, a Katona. Megsiratja, hogy áthelyezik, fáj neki, de úgy gondolja nem ez az egy férfi lesz számára az életben. Megy előre, mert Böske maga akarja megteremteni a boldogságát.

Mesélj a testvéreidről…

K-H. B. Böske és Lujza korban közelebb állnak egymáshoz, ezért nagyobb a kötődés közöttük, mint Nellivel, aki jóval idősebb. Szeretik egymást, ez nem kérdés és jó neveltetést kaptak. Lujzával együttérzőbb vagyok, finomabban beszélek vele, Nellivel vitatkozó, verekedésig fajuló adok-kapok is van. „Ellensége” vagyok…

Hát persze, hisz elvetted a férfit, akit kiszemelt magának…

K-H. B. Csak heccelődök, de igen, ebből van konfliktus közöttünk. Böske huncut, folyton hallgatózik, mindenhol ott van, néha észre sem veszi, hogy milyen csípősen beszél és ezzel bánt. De a családi béke, szeretet neki is fontos. Böske édes is, komoly is. Meg kell találnom az egyensúlyt, hogy megéljem a mélységet is, de azt is, hogy én hozom a könnyedséget is.

Robi, milyen lesz, hogy érzed magad Udvardy Pista szerepében?

N. R. Milyen lesz? Azt még nem tudom, van még neki egy hete, hogy véglegesen kialakuljon. Nagyon sok segítséget kapok Zsuzsától, hogy kialakuljon, de Bogi is segít. Jól érzem magam Udvardy Pista szerepében. Zsuzsa sok információt adott és ezt hagytam, hogy hasson, magamévá tettem az infókat. Ez a pasi nagyon szerei az ő kis Böskéjét, szeretné… de akadályok vannak. Még nem olyan mély a kapcsolat, mint Lujza és Biky között, még csak párszor találkoztak. Táncoltak együtt és egymásba szerettek. Folyamatosan járkál az ablak alatt, hogy belessen a Szalay házba, és meglesse Böskét, esetleg kicsalogassa. De a szerelem beteljesüléséhez a nagymama beleegyezése is kéne, de ő katonaként szeretné látni unokáját, ez komoly gondot okoz, ami visszatartja a katonatiszt vágyait. Ez a kettősség nem könnyű Udvardy számára.

Milyen Bogival, és milyen Robival dolgozni?

N.R. Bogival jó együtt dolgozni, még nem dolgoztunk ilyen szoros partneri viszonyban. De nagyon jó volt, hiszen nagyon régen ismerjük egymást.

K-H. B. Robival kb. 10 éve dolgozunk együtt, szeretjük egymást és nagyon örülök, hogy itt most végre lett egy szerelmi szál is köztünk a színpadon. Szép próbák voltak, jó vele dolgozni, átbeszéltük minden rezdülésünk, hogy minden jóleső legyen mindkettőnknek, így nagyon kedves jelenetünk lett.

Miért szerettek a Cervinus Teátrumban dolgozni?

N.R. Szeretem a csapatot, szeretem, hogy színházi társulat, de mégis csak egy szorosan vett család. Itt lakunk, a színházterem felett, csak lejövünk, kávét iszunk, beszélgetünk. Teljesen másképpen működik, mint egy nagy színház. Így sokkal szorosabb, jó ezt érezni. Lehetőségeket kapok. Az Akácemberre nem tudtak egyeztetni, mert más feladataim voltak akkor. Most beugorhatok az egyik szerepbe. Az egyik színes figura leszek.

K-H. B. Nekem itt hálás szerepeket adtak. Szívesen és boldogan jövök, szinte csak jó tapasztalatom van.

Milyen Dósa Zsuzsával dolgozni?

K-H. B. Színésznőként is dolgoztam vele és rendezőként is. Igyekszem hozni, amit elvár tőlem. Több közös munkában azt éreztem, hogy tele van ötlettel, építő instrukcióval, de hagyja azt is, hogy kibontakozzam, elfogadja az ötleteket és segít, hogy megtaláljam a karakterem. Ez nagyon jól esik. Például a Kabarékat, Imádok férjhez menni-t, Hollét, felolvasó esteket nagyon szerettem.

N. R. Nagyon szeretem Zsuzsát, szeretem, amit az első próbákon ránk zúdít, utána ezeket szépen helyre rakjuk. Szeretek női rendezőkkel dolgozni, volt lehetőségem többel is dolgozni. Zsuzsával jók a próbák, szeretek itt lenni. Sokszor én kérdezek rá, hogy számít-e rám. De kapok lehetőséget. Volt beugrásom a Holléba, ott színésznőként is dolgozhattam vele, az is nagyon jó volt, más volt. Zsuzsának kétrétegű az agya, mert színésznő is, rendező is, így pontosan tudja mit jelent színészként ott lenni. Átlát mindent!

Bogi, Robi, Köszönöm a beszélgetést!

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

A szarvasi iroda a Kossuth L. u. 21/1. alatt található.

Irodát nyitott az iparkamara Szarvason

Fáklyás felvonulás Békésszentandráson 2024. április 30-án.

Fáklyás felvonulás huszonötödször