in ,

Miről mesélnek a meteoritok?

Szklenár Tamás kiállításának előadással egybekötött megnyitóján május 11-én a Tessedik Sámuel Múzeumban.
Szklenár Tamás kiállításának előadással egybekötött megnyitóján május 11-én a Tessedik Sámuel Múzeumban. (Fotó: Tatai László)

Szklenár Tamás, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet és a Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársa, a planetology.hu bolygótudományi portál tartalomszerkesztője, a Magyar Meteoritikai Társaság alelnöke, de a szarvasiak úgy ismerik mint pedagógust, mégpedig a Benka és a Szlovák Iskola egykori tanárát.

Bár már nem pedagógus – mondta május 11-én délután előadással egybekötött kiállításmegnyitóján – még mindig tanít, fontos, hogy az ismereteit összegezve, rendszerezve továbbadja. A Bolygósztori c. kiállítás és előadás nem kevesebbet céloz meg, mint a Naprendszer keletkezésének bemutatását meteorit mintákon keresztül.

Az előadásban Szklenár Tamás definiált alapvető fogalmakat, majd mesélt a meteoritokról, azok észleléséről és begyűjtéséről. Ezt követően a begyűjtött meteoritminták segítségével a bolygók keletkezéséről a mikroszkopikus portól a differenciálódásig, amikor kialakul egy-egy bolygó mag-köpeny-kéreg szerkezete.

Beszélt a meteorit és aszteroida becsapódásokról, amik sokszor okoztak már globális katasztrófát, de a jelenlegi ismeretek alapján az elkövetkező 100-200 évben nem várható globális katasztrófát előidéző becsapódás.

Az előadást követően a Bolygósztori kiállítás tulajdonosaként kalauzolta végig szarvasi közönségét Szklenár Tamás a tárlók és tablók között.

Akik nem voltak részesei, azok lemaradtak egy lendületes és érdekes előadásról-tárlatvezetésről, de a kiállítás enélkül is roppant élvezetes, mindenkinek ajánlott. A Tessedik Sámuel Múzeum nyitvatartási idejében június 30-ig látható.

Tatai László

Határtalanul! – Erdélyben a Gyakorló

A kékmezes Gólgyártók előbb a bajnok Pro Gymet, majd a Centrál Tetőt is verték.

Vasárnaptól ismét pattog a labda