in

Június 4-e nemcsak a gyász napja, hanem ünnep is egyben

Sinka Imre polgármester Juhász Gyula Trianon című verséből idézve kezdte gondolatait, majd a történelmi tényekkel folytatta azokat Békésszentandráson, a Nemzeti Összetartozás Emlékparkban június 4-én.

E napon Magyarország nemcsak területének kétharmadát veszítette el, hanem milliónyi magyar embert is, akik hirtelen más országok állampolgáraivá váltak. A trianoni békediktátum nemcsak földrajzi határokat rajzolt át, hanem családokat, közösségeket és nemzeteket szakított szét, fogalmazott Sinka Imre.

A Nemzeti Összetartozás Napján erre az igazságtalanságra történő emlékezés nemcsak a fájdalmat hozza felszínre, a jövőbe vetett hitünket és összetartozásunkat is kifejezik, és emlékeztetnek bennünket és a jövő nemzedékeit arra, hogy a magyarság ereje az összetartozásban rejlik. Ez a nap nemcsak gyásznap, hanem ünnep is. “Ünnepeljük a rendkívüli kitartást és szívósságot, amelyet a magyar nemzet tanúsított az elmúlt száz évben. A történelem viszontagságai ellenére is megmaradtunk, és továbbra is büszkén őrizzük kultúránkat, nyelvünket és hagyományainkat” határon innen és határon túl.

Hunyadi János Katolikus Általános Iskola énekkara Szarka Tamás Kézfogas című dalát énekelte el. Őket Vitális Éva tanárnő készítette fel. Farkas Pál a Magyarok Világhimnuszát játszotta el klarinéton, verset mondott Juhász Gergő.

Székely zászlót áldottak az országközépnél

A Körös Kupán a Kajak-Kenu Club Szarvas versenyzői