Connect with us

Zöld zóna

Decemberi barangolás az Erzsébet-ligetben

liget1

liget1A naptár decembert mutat, a Liget inkább novembert. A bágyadt napfény kellemesen melegít. A bejáratnál díszes oszlop – csupaszon. Az eligazító táblákat vandál kezek leszaggatták.

Lábam alatt zörög az avar; ez az elmúlás, mégis ez ad életet az új tavasznak.

 

pavilon

 

A Pavilon. Bányász János egykori építőmester alkotása. Sírva fakadna, ha látná, így csak a sírjában forog. Egykor szüleim vasárnaponként kisétáltak, néha megengedtek maguknak egy-egy pohár sört. Habja a felvert, megcukrozott tojásfehérjét idézte, hát megkóstoltam. Kár volt.

 

 liget2

 

Az évszázados fák most semmit sem takarnak. Kirajzolódik a Liget térképe. Micsoda fantáziával tervezte meg annak idején a város kertésze, Dolesch Vince! Azóta csak rontottak rajta.

 

liget3

 

A napsütötte pad hajdani csókok emlékét idézi.

 

liget4 

 

Mocsárciprusok. Nyáron sekély vízben állnak, romantikus vízi alagútjaiba vissza-visszatérek. Sajátos tövük közt most a lehullott, bársonyos lombjuk takarja az iszapot. Vajon látták-e még az egykori fahidat, melynek helyén most kamionok dübörögnek át a Körös felett?

 

liget5

Tanösvény. A Városszépítők alkotása, mindenkinek végig kellene járni. Akár most is. Remekül tartják magukat a táblák az idővel szemben, de a barbároknak nem tudnak ellenállni.

A zörgő avarban tovatűnt emlékek kísérnek.

Don't Miss:

A Hold ma

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Hirdetés

Archívum

2008. december
h k s c p s v
« nov   jan »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategóriák

Friss

Connect