in

Kecsegék a Körösökben

120410kecsege

120410kecsegeSoha sem volt kimondottan kecsegés folyó a Körös, és ha egyre csökkenő fogások mellett is, de mind a mai napig kimutatható a jelenlétük. Az állomány frissítésre szorult, amire szombaton délelőtt került sor. A Halászati és Öntözési Kutatóintézetben a tokos kísérletekből visszamaradt állományt, a mintegy 200 egyedet az intézet kedvező áron bocsátotta a vízterületeket kezelő Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének rendelkezésére, hozzájárulva ezzel a kecsege rahabilitációjához.

A halak négy helyen – Hármas-Körösön a kompnál és az “S” kanyarnál, a Sebes és a Kettős-Körösön -, lettek szabadon engedve. A kecsege az egyetlen tokféle, aminek az íváshoz nincs szüksége a tengerre, azaz a duzzasztók nem akadályozzák meg a folyókon felfelé történő vándorlásban, így reális esély van arra, hogy hamarosan kimutatható mennyiségben fordul majd elő a Körösökben.

A szombat délelőtti eseményen Feledi Tibor kutató és Kakuk Csaba a Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Nemes Attila a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége, Demeter Edit halászati felügyelő a Békés Megyei Kormányhivatal részéről vett részt, valamit dr. Boross István ellátó állatorvos felügyelte állategészségügyi szempontból.

Vélemény, hozzászólás?

Határforgalom korlátozása Gyulánál

120410ja

A létezés kapujában való toporgás…