in

Monte Cristo hazaérkezett

120823monte

120823monteÖt napon belül három alkalommal töltötte meg a Víziszínpad nézőterét a Békés Megyei Jókai Színház társulata Monte Cristo grófja című kétfelvonásos musicaljével. Hálával tartozunk ezért Szomor Györgynek és Pozsgai Zsoltnak, akik vették a bátorságot, és feldolgozták a klasszikust, na és Dumas-nak, hogy megírta a klasszikust. Három előadáson, három teltházas előadáson vagyunk túl, – volt aki látta is mind a hármat, – és ha azt mondom, hogy megvenném a negyedik előadás összes eladatlan jegyét, nem vállalnék nagy kockázatot. Látványban, kivitelezésben, technikában tökéleteset alkotott Fekete Péter és társulata és ezt azzal jutalmazta a közönség, hogy  akár pótszékeken, vagy a lépcsőkön ülve is, de végig akarta nézni a produkciót. Közeledik a 2012-es nyári színházi szezon vége, de azt az Experidance hétvégi produkciója előtt már biztosan kijelenthetjük, hogy az idei évad királya, pontosabban grófja, Monte Cristo volt.

Jelen írás nem is a darabról szeretne szólni, mert arról már született egy írás -Megérkezett Monte Cristo grófja-, hanem az elképedésről, hogy milyen jól volt ez a musical összerakva elejétől a végéig. Persze egy-két látványelemhez kellett a szabadtéri színpad, sőt, a mi Víziszínpadunk, mert a szegedi vagy a margitszigeti szabadtéri színpadokon sem durrant, vagy durrant volna volna akkorát, mint tette azt a Körös partján.

Látványelemben pedig nagyon gazdag volt az előadás. Nagyot mutatott az a sejtelmesen átlátszó hatalmas vászon, amit a színpad elé feszítettek és vetítéssel tettek élővé, de mögötte látszottak a történések, és amit rémprofin kezeltek húztak fel, vagy engedtek le a kámzsás munkatársak.

A hajó igazán alkalomhoz illő volt. Nem sajnáltak pénzt és időt rá, hogy egy igazi, vízen is úszó hajót, és ne csak egy díszletet hozzanak Szarvasra.

Ehhez képest mégis mindenki a hőlégballonra fog emlékezni, már csak azért is, mert többségünk még csak nem is látott ilyet. A Körös közepére való vontatáshoz persze a Katalin II kellett, amit szintén nehéz lenne máshol reprodukálni.

A drótkötélpályás jelenet hatalmas ötlet volt, csakúgy, mint amikor a zenekar vonót rántott és gitárt szegezett a kalózokra.

Ám minden látványelemre a koronát a fények teszik fel, mert mit sem érnének a fények nélkül. A fénytechnika tökéletes volt. Persze, ezt más szemmel nézi az ember, ha az előadást egy optikán keresztül nézi végig, már amikor nem feledkezik bele a látványba, vagy éppen nem azzal van elfoglalva, hogy Gubik Petra dala után megpróbálja a karján a szőrt természetes irányába terelni.

Az előző cikknek azt a címet adtuk, hogy megérkezett Monte Cristo grófja. Ezt most arra módosítanánk, hogy hazaérkezett Monte Cristo grófja, mert ennek a darabnak ez a színpad az otthona.

Aki kíváncsi az előadás képeire, nézze meg korábbi cikkünkben! Akit érdekel, hogy hogy néz ki a Víziszínpad Monte Christoval a színpad mögül, lapozza végig képeinket!

Vélemény, hozzászólás?

120823kutya

Kedvenceink szépségversenye

120824hadady

Szentandrás, Párizs, Bogota