in

Továbbtanulás – közel vagy távol?

121215szekely

121215szekelyAz általános iskolák nyolcadikos tanulóit az utolsó évfolyam arra figyelmezteti, hogy alapfokú iskola hamarosan befejeződik számukra és tovább kell lépniük, középiskolát kell választaniuk. Itt van a döntés ideje, vagy van még idő ezen gondolkodni? Van, akinek már határozott elképzelése van, de többen még keresik a számukra megfelelő intézményt. Olyanok is akadnak, akik még nem érzik sürgetőnek ezt a kérdést megválaszolni. Minden esetre a tapasztalat az, hogy a helyes válaszhoz jó sok információt érdemes begyűjteni a középiskolákról, képzésekről, szakmákról.

A szarvasi Székely Mihály Intézmény Szakképző Iskolában már második alkalommal nyújtottunk segítséget a továbbtanulók részére, december 7-én ismét nyílt napot tartottunk. Az érdeklődés még nagyobb volt, mint az előző alkalommal. Úgy látszik, egyre többen érzik időszerűnek a továbbtanulás kérdését. Kondoros, Nagyszénás, Öcsöd, Kunszentmárton, Tiszakürt, Gyomaendrőd, Békésszentandrás végzős diákjai mellett a helyiek érdeklődése is jelentős volt.

A nyílt nap általános tájékozatóval indult. Az intézményt Kohut Andrásné főigazgató asszony mutatta be, és felhívta a figyelmet a szakképzés nyújtotta középiskolai alapok biztonságára és a fokról fokra haladás nagyobb kiszámíthatóságára. Majd az iskola érettségit adó szakközépiskolai és a jövőben ismét három éves szakiskolai képzéseket Sutyinszkiné Nagy Zsuzsanna ismertette.  

A választék széles körű, hiszen nyolc szakközépiskolai ágazatban és nyolc szakiskolai szakképesítésben kínálunk továbbtanulási lehetőséget. Minden szakma képzésébe bepillanthattak az érdeklődők. Megmutattuk valamennyi kabinetterem, taniroda, tanműhely, gépterem, mérőlabor, hardvertechnika terem, tanétterem, tankonyha korszerű felszereltségét és az azokban folyó gyakorlatorientált munkát. Számos közismereti tanórát is meg lehetett tekinteni, hiszen az érettségire való felkészítést is komolyan veszi az iskola. A komplex szakmai érettségi értékét kiemelten hangsúlyoztuk, hiszen azzal munkakört betölteni éppen úgy lehet majd, mint érettségi utáni OKJ képzésben, vagy mint felsőoktatásban továbbtanulni.

A pályaorientációs tanácsadás a vártnál is látogatottabb volt ami azt mutatja, hogy vannak még jó néhányan, akiknél a pályaválasztás kérdésének megválaszolása még távoli.

A fent feltett kérdést persze úgy is lehet érteni, hogy lakóhelyen vagy ahhoz közeli középiskola mellett szóljon a voks, illetve szabadságot is sejtető távolabbi iskola mellett szülessen meg a döntés. Intézményünk a széles körű képzéseivel remélhetőleg sok szarvasi diáknak nyújt továbbtanulási lehetőséget éppen úgy, mint a vidékieknek. Kollégiumunk, amelyet szintén meg lehetett nézni, komfortos és barátságos körülményekkel várja a távolabb lakó diákokat, ami megnyugtató lehet a szülők részére is.

Egyébként örömünkre több szülő is elkísérte gyermekét az iskola mustrára, így volt alkalmunk beszélgetni velük, ami még jobban segítette a pályaválasztást, iskolaválasztást több szempontból körbejárni.

Nyílt napunk a látogatottságában sikeres volt, remélhetőleg a jó döntés meghozatalához segítséget tudott nyújtani. Iskolánk mindenesetre a megjelent diákok közül minél többel szeretne találkozni a jövő tanév indulásakor. Szeretettel várunk mindenkit, akik iskolánk képzéseire szeretnék alapozni jövőjüket.

Vélemény, hozzászólás?

121215nora

Varázslat

121216becs

Advent Bécsben