in , , ,

Zártkert vagy dzsungel?

Zártkert vagy dzsungel?
Zártkert vagy dzsungel?

Szarvason hosszú évek óta nagy problémát jelentenek a parlagon hagyott, elhanyagolt zártkertek. A megoldást egyelőre még nem sikerült megtalálni.

A Maczó-zugban, Mótyóban, Szappanosban, Nyúlzugban és más területeken sok száz veteményes- és gyümölcsöskert sorakozik. Valaha – a háziállatok mellett – ezek jelentették az alapvető élelmiszerforrást a szarvasi családok számára. Napjainkban azonban számos parcella inkább hasonlít dzsungelre, mint konyhakertre. A burjánzó surjánok, derékig érő gaztengerek a kertszomszédoknak is fejtörést okoznak.

A probléma elsősorban abban gyökerezik, hogy a földet művelő generációk kihaltak, gyermekeik, unokáik vidéken élnek, s talán azt sem tudják, hogy a tulajdonukban lévő földdarab merre keresendő.

Tavaly ősszel a város polgármestere, Babák Mihály sajtótájékoztatón jelentette be: az önkormányzat szerepet kíván vállalni a kérdés megoldásában. Közvetítői szerepről van szó, azaz abban szeretnének segíteni, hogy az elhanyagolt kertek tulajdonosai és a földdel nem rendelkező, de kertészkedni kívánó lakosok egymásra találjanak. Természetesen nem adásvételeket, hanem ingyenes bérleteket közvetítene a polgármesteri hivatal.

A bejelentés óta már fél év telt el, de – amint azt dr. Melis Jánostól, Szarvas jegyzőjétől megtudtuk -, ilyen kéréssel eddig senki sem kereste fel a hivatalt. Hangsúlyozta: az ajánlat továbbra is áll, szívesen segítenének a jelentkezőknek.

Aranykalászos gazdák bizonyítvány-átadója

Aranykalászos gazdákat avattak tegnap az Árpád dísztermében

Idén több baleset történt Szarvason