in ,

Csak a rózsafüzér maradt a szentandrási katona után

Koszorúzás a Hősök emlékművénél
Koszorúzás a Hősök emlékművénél

Sinka Gáspárné Mária néni máig őriz egy régi rózsafüzért és egy bibliát. A két megkopott tárgy az 1944-ben elhunyt békésszentandrási katona, Sinka István hagyatéka. Mária néni is ott volt ma délelőtt a Hősök szobránál, hogy fejet hajtson a XX. század véres háborúiban elhunyt áldozatok emléke előtt.

Piave folyó, Doberdó, Isonzó – az I. Világháború olasz frontjának helyszínei, ahol katonák százezrei lelték halálukat. Alig van magyar család, akit ne érintett volna ez a tragédia. Magyarországon az 1917. évi VIII. törvény kötelezte a településeket arra, hogy méltó módon megemlékezzenek a hősökről. Az emléknapot egészen 1946-ig megtartották, akkortól azonban erről tudatosan megfeledkeztek, s csak 1989. óta vannak újra megemlékezések.

A Magyar Országgyűlés 2001-ben ismét törvényben nyilvánította a Hősök emléknapjává május utolsó vasárnapját. Természetesen nemcsak az első, hanem a II. világháború áldozataira is emlékezünk ezen a napon. Ezt tették ma délelőtt Békésszentandráson is, ahol a katolikus templomban szentmisével kezdődött a megemlékezés.

A Hősök szobránál Szurovecz Vince esperes mondott rövid beszédet. Hangsúlyozta: egy nemzet nem feledkezhet meg a hőseiről. A szobornál sokan – köztük Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere is –, elhelyezték koszorúikat, virágaikat és mécsest gyújtottak.

Az emlékezők között olyan idős emberekkel is beszélgettünk, akiknek személyes emlékeik vannak a XX. század világégéseiről. Csikós Györgyné Éva néninek duplán is van oka az emlékezésre:

– Nagybátyám, Szabados József az I. Világbárorúban, orosz fogságban halt meg. Bátyám, Szabados György is orosz földön van eltemetve. Ő a II. világháborúban, 1945-ben halt meg egy fogolytáborban.

Sinka Gáspárné Mária néni egy családi történetet osztott meg velünk: – Emlékszem, szegény anyósom gyakran elővett egy rózsafüzért és egy megsárgult bibliát. Ezt adta a fia kezébe, amikor az 1944-ben bevonult a frontra. Bízott benne, hogy a rózsafüzér és az itthoniak által elmondott imák megóvják majd fiát a gyilkos golyóktól. Nem így történt: csak a rózsafüzért és az imakönyvet hozta haza egy katonatárs – mesélte Mária néni, akinek anyósa azóta már elhunyt, így most ő őrzi a két relikviát.

Csabacsűdön ma délután 15.00 órától emlékeznek az áldozatokra. Szarvason nem tartanak megemlékezést a Hősök napján.

Mészáros Katalin, a Tinisztár kerestetik döntőjében

Gyermeknap nehézsúlyú tinisztárokkal

Emlékezés a hősökre Csabacsűdön

A hősökre emlékeztek Csabacsűdön