in ,

90 éves lenne Melis György

Melis György emlékszoba nyíílt a Bolza-bástyában
Melis György emlékszoba nyíílt a Bolza-bástyában

Tegnap lett volna 90 éves Melis György, Szarvas szülötte. Ebből az alkalomból egészdélutános programsorozattal emlékeztek az operaénekesre, a Magyar Köztársaság Érdemes Művészére és Kiváló Művészére, a Halhatatlanok Társaságának örökös tagjára.

Születésnapjára időzítették a Mini Magyarország Makettpark 22. darabjának, az Operaház kicsinyített másolatának átadását. Az eseményre eljött Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, aki részletekbe menően megvizsgálta a kicsinyített Operaházat és nem tűnt elégedetlennek. Az Operaház a második a 22-ből, amihez hang is jár. A gomb megnyomására stílszerűen Melis György énekel el egy részletet a Háry Jánosból.

Az ünnepélyes átadó után a Katalin II. a Víziszínpadhoz szállította a vendégeket, ahol a Bolza bástyában ünnepélyes keretek között Melis György Emlékkiállítás nyílt.

— Szaras városa felnevelt egy példát Melis György személyében, aki megmutatta, hogy képes egy paraszti családból a milánói Scaláig eljutni — mondta Clementis Tamás operaénekes, a Belcanto Opera-Barátok Magyarországi Társaságának elnöke, aki állítása szerint nem hallott még szebb baritont.

— Abszolút tehetség volt. Volt olyan szerepe, amit 30, 40, sőt 50 éven át formált meg hitelesen — folytatt Clementis Tamás, akinek volt szerencséje Melis Györggyel egy színpadon fellépni.

Mótyán Tibor a Melis György Kórusalapítvány elnöke örömmel tájékoztatta a megjelenteket, hogy a képviselőtestület legutóbbi ülésén támogatásáról biztosította az elképzelést, hogy Magyarországon elsőként operatörténeti múzeumot hozzunk létre, amit Melis György neve fémjelez majd.

A megemlékezés-sorozat egy monstre előadással zárult, amin Clementis Tamás és Csák József Melis-díjas operaénekesek és Ardó Mária magánénekesnő operarészleteket adott elő felváltva a vászonról éneklő Melis Györggyel. Őket Hegedűs Valér kísérte zongorán, oldalán Bencze Lilivel, ötödik osztályos szlovákos kislánnyal, akit a Chovánból már ismerhetünk, és akire ezen az estén egy igen fontos feladat lett bízva: ő lapozta Hegedűs Valér kottáját.

A műsor második felét a Szlovák Általános Iskola énekkara kezdte. Az est házigazda műsorvezetője Mótyán Tibor volt.

Vélemény, hozzászólás?

Tavasz Kupa a kondorosi iskolában

Igazi barátság fűzi össze a nyugdíjasokat