Connect with us

Hírek

Az egyik legkeresettebb szakmát adják majd a székelyes diákok kezébe

Vincze Sándor és az Emco Concept Mill 55

Egy decentralizált pályázat keretében tavaly augusztusban pályázott a Székely Mihály Szakképző egy CNC marógépre -amit meg is nyertek- de a fenntartóváltásoknak köszönhetően eddig húzódott a beszerzése. A közelmúltban végre megérkezett 13 millióba kerülő eszköz. Ahogy azt Vincze Sándor oktató elmondta, nagy reményeket fűznek azúj jövevényhez. Remélik, hogy olyan kurrens -CNC kezelő- szakmát tudnak általa adni az innen kikerülő diákoknak, amivel nagyságrendileg megnő az elhelyezkedési esélyük. Az oktató elmondta, hogy az álláshirdető portálokon az első ötven állásajánlatban túlnyomórészt CNC kezelőket keresnek, így reményeik nem megalapozatlanok.

A most beszerzett eszköz egy Emco Concept Mill 55-ös egység, amit kifejezetten oktatási célokra fejlesztettek ki. Pont annyit tud, mint a nagyok, csak méreteiben tér el tőlük. Jelenleg 21 vezérléssel rendelkezik, de a későbbiekben, ha lesz rá keretük, további néhánnyal lehet majd bővíteni.

A Székelyben már korábban is volt CNC vezérlésű marógép, így nem teljesen új számukra ez a terület. Az egy faipari megmunkáló gép volt, ezzel fémeket tudnak alakítani. Ottjártunkkor épp a tanárok képzése folyt, hiszen ez azért egy önálló szakterület. Részükről is több hónapnyi intenzív tanulást igényel az, hogy olyan tudást szerezzenek, amit majd tovább tudnak adni a diákjaiknak.

A CNC (Computer Numerical Control) -aminek talán a számjegyvezérlésű szerszámgép elnevezés a legjobb magyar megfelelője- olyan szerszámgép, amely programozható mikroszámítógépet is tartalmaz, ami a vezérlését végzi.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Koltai Róbert lovagias ügye

Szarvas

Babák Mihály, Tóth Béláné és Dobruczky Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva) Babák Mihály, Tóth Béláné és Dobruczky Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva)

Aszfalt helyett térkőburkolat lakossági hozzájárulásból

Szarvas

Oscar sikere Szarvason

Szarvas

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. központi épülete (Fotó: Babák Zoltán) A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. központi épülete (Fotó: Babák Zoltán)

Belátható időn belül hozzájuthatnak a volt vasiparis dolgozók a bérköveteléseikhez

Gazdaság

Hirdetés

Archívum

2013. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Friss

Connect