Connect with us

Hírek

Fókuszban az emberi kapcsolatok – megkezdődött a nyitott könyvtári hét

Baginé Tóth Erika, a könyvtár vezetője és Földesi Zoltán oktatási tanácsnok

Könyvtárak az emberi kapcsolatokért – ez a mottója az idei nyitott könyvtári hétnek, amelyhez természetesen a szarvasi intézmény is csatlakozott. A rendezvénysorozattal kapcsolatban pénteken sajtótájékoztatót tartottak a városi könyvtárban.

– Míg korábban a könyvtárak fő feladata a könyvek tárolása és kölcsönzése volt, addig ma már egyre inkább középpontba kerül a szolgáltató és szociális szerepkör – mondta Baginé Tóth Erika, a könyvtár vezetője. Hozzátette: szövegértést fejlesztő foglalkozásokkal támogatják az iskolák oktató munkáját, s a felnőtteket is segítik a tanulásban, idén például 30-an vettek részt náluk ingyenes internetes tanfolyamon. Megkezdték a szarvasi helytörténeti kiadványok digitalizálását, ami lehetővé teszi, hogy az emberek akár otthon, a számítógép előtt ismerkedjenek ezekkel a dokumentumokkal.

Babák Mihály polgármester a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: kincseket őriznek a szarvasi könyvtárosok. Szólt arról a távlati tervről is, mely szerint a város szeretne a jelenleginél jobb helyet biztosítani a könyvtárnak. Több lehetséges helyszínben is gondolkodnak: a „csempés házban” (a buszmegállóval szembeni műszaki üzlet), a Mitrowsky-kastélyban, vagy a városházán helyeznék el a könyvtárat. Ez azonban nem a közeljövőben, hanem 4-6 éves távlatban valósulhat meg – hangsúlyozta a polgármester.

Baginé Tóth Erika a nyitott könyvtári hét további programjaira invitálta a város kultúrát szerető közönségét. Október 8-án Monspart Sarolta tájfutó világbajnok lesz a vendégük, aki az egészséges életmódról tart majd előadást. Október 10-én két program is várja az érdeklődőket: délelőtt Dankóné Makai Beáta gyógypedagógus a kisgyermekkori társas kapcsolatokról beszélget a szülőkkel a Törpi Könyvkuckóban, délután pedig Frankó Tünde kineziológus terapeuta tart előadást. Október 11-én Mótyán Tibor segítségével a szarvasi tótok étkezési szokásairól hallhatnak kóstolóval egybekötött előadást. A záró program keretében – október 12-én -, gyerekek, szülők és nagyszülők együtt játszhatnak a gyermekkönyvtárban található társasjátékokkal.

Fontos információ még az is, hogy a nyitott könyvtári héten ingyenesen lehet beiratkozni a könyvtárba. Ez egyben a megbocsátás hete is, azaz nem számolnak fel késedelmi díjat azoknak, akik késve hozzák vissza a kikölcsönzött könyveket.

A sajtótájékoztató után a könyvtár aulájában kiállítás nyílt Kocsis Csaba író, költő, fotóművész alkotásaiból. A tárlatot Földesi Zoltán, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke nyitotta meg. Mint mondta, Kocsis Csaba igen sokoldalú alkotó, akinek számtalan kiállítása volt már. Ezúttal a Békés megyéhez kötődő írókat, költőket kapta lencsevégre. Köztük van például Jókai Anna és Gergely Ágnes, továbbá két szarvasi kötődésű író, költő: Hartay Csaba és Bíró Gyula.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Szemétszedéssel és kerékpárátadással indult a mobilitási hét

Szarvas

Timkó János és Maróti Attila (Fotó: Valló Zoltán) Timkó János és Maróti Attila (Fotó: Valló Zoltán)

Egy igaz, hiteles őszinte, ember – Maróti Attila

Szarvas

Szilvanapi sakkverseny tizedszer

Sport

30 éve együtt: Szarvas-Vajda – Wittlich-Cusanus

Oktatás

Hirdetés

Archívum

2013. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect