Connect with us

Hírek

Fókuszban az emberi kapcsolatok – megkezdődött a nyitott könyvtári hét

Baginé Tóth Erika, a könyvtár vezetője és Földesi Zoltán oktatási tanácsnok

Könyvtárak az emberi kapcsolatokért – ez a mottója az idei nyitott könyvtári hétnek, amelyhez természetesen a szarvasi intézmény is csatlakozott. A rendezvénysorozattal kapcsolatban pénteken sajtótájékoztatót tartottak a városi könyvtárban.

– Míg korábban a könyvtárak fő feladata a könyvek tárolása és kölcsönzése volt, addig ma már egyre inkább középpontba kerül a szolgáltató és szociális szerepkör – mondta Baginé Tóth Erika, a könyvtár vezetője. Hozzátette: szövegértést fejlesztő foglalkozásokkal támogatják az iskolák oktató munkáját, s a felnőtteket is segítik a tanulásban, idén például 30-an vettek részt náluk ingyenes internetes tanfolyamon. Megkezdték a szarvasi helytörténeti kiadványok digitalizálását, ami lehetővé teszi, hogy az emberek akár otthon, a számítógép előtt ismerkedjenek ezekkel a dokumentumokkal.

Babák Mihály polgármester a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: kincseket őriznek a szarvasi könyvtárosok. Szólt arról a távlati tervről is, mely szerint a város szeretne a jelenleginél jobb helyet biztosítani a könyvtárnak. Több lehetséges helyszínben is gondolkodnak: a „csempés házban” (a buszmegállóval szembeni műszaki üzlet), a Mitrowsky-kastélyban, vagy a városházán helyeznék el a könyvtárat. Ez azonban nem a közeljövőben, hanem 4-6 éves távlatban valósulhat meg – hangsúlyozta a polgármester.

Baginé Tóth Erika a nyitott könyvtári hét további programjaira invitálta a város kultúrát szerető közönségét. Október 8-án Monspart Sarolta tájfutó világbajnok lesz a vendégük, aki az egészséges életmódról tart majd előadást. Október 10-én két program is várja az érdeklődőket: délelőtt Dankóné Makai Beáta gyógypedagógus a kisgyermekkori társas kapcsolatokról beszélget a szülőkkel a Törpi Könyvkuckóban, délután pedig Frankó Tünde kineziológus terapeuta tart előadást. Október 11-én Mótyán Tibor segítségével a szarvasi tótok étkezési szokásairól hallhatnak kóstolóval egybekötött előadást. A záró program keretében – október 12-én -, gyerekek, szülők és nagyszülők együtt játszhatnak a gyermekkönyvtárban található társasjátékokkal.

Fontos információ még az is, hogy a nyitott könyvtári héten ingyenesen lehet beiratkozni a könyvtárba. Ez egyben a megbocsátás hete is, azaz nem számolnak fel késedelmi díjat azoknak, akik késve hozzák vissza a kikölcsönzött könyveket.

A sajtótájékoztató után a könyvtár aulájában kiállítás nyílt Kocsis Csaba író, költő, fotóművész alkotásaiból. A tárlatot Földesi Zoltán, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke nyitotta meg. Mint mondta, Kocsis Csaba igen sokoldalú alkotó, akinek számtalan kiállítása volt már. Ezúttal a Békés megyéhez kötődő írókat, költőket kapta lencsevégre. Köztük van például Jókai Anna és Gergely Ágnes, továbbá két szarvasi kötődésű író, költő: Hartay Csaba és Bíró Gyula.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Babák Bence Fotó: Babák Bence

A Nagyrét Farm félgőzzel gázolt át a „Huligánokon”

Hírek

A fiatalok közötti szolgálat erősítéséért báloztak az evangélikusok

Hírek

Bíró Gyula Bíró Gyula

Országos szakmai tanácsadó testület tagjává választották Bíró Gyulát

Hírek

Izgalmas végjátékra van kilátás

Hírek

Hirdetés

Advertisement

Archívum

2013. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect