Connect with us

Békésszentandrás

A posta történetébe pillanthatunk be Békésszentandráson

Postatörténeti kiállítás nyílt Békésszentandráson

Postatörténeti kiállítás nyílt kedden este a békésszentandrási könyvtár galériáján. Az apropót egy majdnem kerek jubileum adta: 151 évvel ezelőtt, 1862-ben nyílt meg Szentandráson az első önálló postahivatal, amely a szomszédos Öcsöd lakóit is kiszolgálta.

A megnyitón először Sinka Imre polgármestere üdvözölte a megjelenteket, majd Tóth László, a Dél-Alföldi Postatörténeti Alapítvány elnöke tartott érdekes előadást. Megtudhattuk tőle például azt, hogy Magyarországon a posta története egészen a XVI. századik nyúlik vissza. Hosszú időn át személyszállítással is foglalkoztak, postakocsin vitték az utasokat.

– A magyar posta születésnapjaként 1867. május 1.-jét tartjuk számon. Békésszentandráson azonban már öt évvel korábban megkezdte működését a hivatal, igaz osztrák irányítás alatt – mondta Tóth László. Hozzátette: a kiegyezés után a magyar posta rohamos fejlődésnek indult. Az 1920-as években a személyszállítás és a levelek továbbítása mellett a posta megkezdte a rádiós műsorszórást, majd a TV is bekerült a körbe.

Hévízi Róbert, a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület elnöke a békésszentandrási postahivatal történetének legfontosabb mozzanatait idézte fel az 1862-es megnyitás óta.

– A XIX. század végén Hudák Róza volt a postamester, akit Bese Ferenc követett. 1924-től özv. Zilahi Kálmánné irányítása alá került a hivatal, amit 1940-ben lányának, Zilahi Ilonának adott át. A II. Világháború után a posta tágasabb, nagyobb épületbe, mostani helyére költözött. 1953-tól Bencsik Imre személyében kiváló szakember irányította a szentandrási postát. Őt előbb felesége, majd Kurilla Béla és végül a jelenlegi vezető, Varga Tiborné követte – mondta Hévízi Róbert, aki saját, postával, postásokkal kapcsolatos emlékeit is megosztotta a megnyitó közönségével.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Fiatal értelmiségiekkel frissülve képzeli a jövőt Sinka Imre

Békésszentandrás

Kiss László a labdával (Fotó: Babák Zoltán) Kiss László a labdával (Fotó: Babák Zoltán)

0–2-ről döntetlenre hozta a Hunyadi a végét Dévaványa ellen

Békésszentandrás

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Nemcsényi Zsolt a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Szentandráson

Békésszentandrás

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Méretes céklával és tökkel is büszkélkedhetnek a szentandrási kertbarátok

Békésszentandrás

Hirdetés

Archívum

2013. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect