Connect with us

Hírek

Tavasz a télben – virágzik a hunyor és a százszorszép

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Anna-ligetben és a Szarvasi Arborétumban sétálgatva is apró, színes virágokra bukkanhatunk. Néhol egy lila ibolya, másutt százszorszép vagy sárga téltemető bontogatja szirmait. A meleg tél megtévesztette a természetet.

Szabó Anikó tanszéki mérnökkel közös arborétumi sétánk során egymás után fedeztük fel a januárban szokatlan jelenségeket. Először egy csoport sárgálló hunyorra bukkantunk, majd a szirmaikat bontogató mahóniákat csodálhattuk meg. A virginiai varázsmogyoró pedig, amely általában október-novemberben virágzik, még most is megmutatott nekünk néhány szép virágot. Sőt, a jó idő miatt már a rügyei is elkezdtek duzzadni. Több helyen találtunk virágzó százszorszépet, ibolyát és gyermekláncfüvet.

Sallainé Kapocsi Judit, a KMNP botanikai felügyelője arról számolt be, hogy a nemzeti park egész területén zöldülnek a gyepek, mintha tavasz lenne. Mint mondta, az időjárás sokszor produkál furcsaságokat, így a növények már edzettek, a mostani meleg sem okozott eddig problémákat. Ha azonban még hosszú ideig tart a januári tavasz, akkor komolyabb gondok is lehetnek.

A botanikai felügyelőtől megtudtunk egy érdekességet is, nevezetesen azt, hogy Magyarországon egyedül a KMNP területén, Ecsegfalva határában található pusztai tyúktaréj. A növény első példányait 2004-ben „véletlenül” fedezték fel a botanikusok.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Gruner Benedek (Fotó: Babák Zoltán) Gruner Benedek (Fotó: Babák Zoltán)

Mozgalmas hétvégéje volt a szarvasi teniszezőknek

Hírek

Fotó: Ignácz Bence (A-TEAM) Fotó: Ignácz Bence (A-TEAM)

Színes sokszínű nyár! avagy Kövesd a szarvast…

Hírek

Furár Róbert (Fotó: Babák Zoltán) Furár Róbert (Fotó: Babák Zoltán)

Furár mesterhármasa is kevés volt a pontmentéshez

Hírek

Szemenyei Csaba és Teremi Samu Szemenyei Csaba és Teremi Samu

Teremi Samu első helyezett lett a megyei számtech versenyen

Hírek

Hirdetés

Archívum

2014. január
h k s c p s v
« dec   feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Connect