in ,

Tűzszünet a [Csalóköz]i csatában

A [Csalóköz] madártávlatból

“Vessetek az oroszlánok elé!”, jelentette ki Hodálik Pál alpolgármester hivatalában, de nem várta meg, hogy kollégái meg is tegyék, maga sétált át az oroszlánok barlangjába, amit jelen esetben a SZÁT-irodaház tanácskozótermében rendeztek be a [Csalóköz] üzleteinek tulajdonosai. Így, [Csalóköz], az üzlettulajdonosok engedélyével szigorúan csak szögletes zárójelben, de engedéllyel használjuk a kifejezést. A hálátlan feladat azért hárult Hodálik Pálra, mert a főidomár éppen képviselői székétől búcsúzott székes fővárosunkban, ugyanis tegnap ült össze utoljára a 386 fős parlament, így mától Babák Mihály minden idejét polgármesterkedéssel töltheti.

Hodálik Pál először azt tisztázta a megjelent pocsolyaparti kereskedőkkel, szolgáltatókkal, hogy a facebookot nem tudják ügyintézési felületnek tekinteni, mert se idő, se energia egész nap a posztokat követni. Ennek ellenére a felháborodás hangjai eljutottak a 44-es túloldalára, és alpolgármesterünk már egy papír alapú tervvel érkezett. Igaz, ez a terv még nem vigasz a [csalóköz]iek pocsolyagondjára, mert 2008. augusztus 5-i kiadású, és mint az később kiderült, egy kétmilliárdos terv része volt, amit később megnyírtak 700 millióra. A nyírás áldozata lett a [csalóköz]i rekonstrukció is. A terv mindenesetre arra jó volt, hogy demonstrálja, a városvezetés nem feledkezett el teljesen a város közepén levő belső tóról sem, ami most éppen a hullámokat veri.

Sajnos az ügy több sebből vérzik. A legmélyebb seb az, hogy a területről a vizet elvezető csatornák állítólag eltörtek, ill. hordalékkal teltek meg. Enélkül pedig minden komolyabb befektetés értelmetlen, mert a víz nem tud hova elfolyni. Hodálik Pál felvázolta a terveket, hogy lehetne egy, esetleg két év alatt megszabadulni a belvárosi békakuruttyolástól. A legolcsóbb megoldás: kinyírni az összes békát. Csak vicc. A legszerencsésebb változat: ha sikerülne kiemelt projektté nyilvánítani a városrehabunkat, ami néminemű plusz zsebpénzzel járna. ebben az esetben egy év alatt megszűnhetne ez az áldatlan állapot. A legfájdalmasabb módszer: választás ide, választás oda, ha mégsem sikerülne kiemelt projektté nyilvánítani, akkor saját erőből, esetleg hitelből finanszírozhatná a város. Ez lenne a kétéves projekt.

Az álláspontok a megbeszélés vége felé közeledtek egymáshoz. Az érintettek elfogadnának egy zúzottköves közérzetjavító intézkedést, és javaslatot tettek arra is, hogy hol kellene lezárni a jelenlegi átmenő földutat, hogy ne hordják fel a sarat a térkőre. Nincs új a nap alatt, ott, ahol régen is le volt zárva, azaz minden visszaállna a régibe. Kivéve a fákat, amik paródiaszerűen estek áldozatul a rehabnak. Az eredeti tervben ugyanis benne volta terület rekonstrukciója tokkal, vonóval. Mikor a rekonstrukciót kihúzták a tervből, a módosítottban valahogy benne maradt a fák kivágása. Terv teljesítve, de legalább faügyben nem kell magyarázkodni a közreműködő hatóságnál.

Itt tart ma az ügy. Sanszos, hogy egy gumicsizmabolttal azért még néhány évig lehetne kaszálni a környéken. Öröm az ürömben, hogy valószínűleg itt lesz az öttusa vébé befutója. Legalábbis már ki van szalagozva.

Vélemény, hozzászólás?

Megkérdeztük a fiatalokat: szeretik-e a Valentin-napot?

Móka és kacagás a szlovák iskola farsangján