Connect with us

Hírek

Madarat fogtak a Nemzeti Parkban

Boldog Gusztáv

Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezető várta szombaton reggel a madarak iránt érkezőket a Körös-Maros Nemzeti Park Körösvölgyi Látogatóközpont tanösvénye mellett. A már korábban kifeszített hálók két fekete rigót fogtak, amiket roppant óvatossággal vett kézbe a Nemzeti Park munkatársa, hogy a megfelelő gyűrűmérettel ellássa, majd adta át az érdeklődőknek, akik vették a bátorságot, hogy az egyébként a szabadságukért csípésekkel küzdő madarakat visszaengedjék a természetbe. Mikor egy fióka került a kézbe, érdekes volt látni, hogy reagál a fogóra. Hatalmasra tátotta a csőrét, talán madáréra emlékeztette, amiből élelmet remélt, vagy veszélyforrást látott benne, és azt próbálta elriasztani hatalmasra tátott szájával.

A gyűrűzés menete közben a látogatók megismerkedtek az ivari dimorfizmus kifejezésével, megtanulták, hogy lehet megkülönböztetni a hímeket a nőstényektől, mit árul el az, hogy a szárnyforma hegyes vagy kerek.

Boldog Gusztáv bemutatta a korrekt madarászok fogóhasználatát is, ill. számtalan érdekességet árult el arról, hogy egy madár gyűrűzésével és befogásával mennyi, a tudomány számára hasznos információhoz jutnak a szakemberek.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fábián Judit és Altmann Roland Fábián Judit és Altmann Roland

Szarvasi győzelem az Év jegyespárja versenyen

Szarvas

Szarvasi ezüst az U13-asoknál

Sport

Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán) Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán)

Az idén a TOP65 adófizetőt köszöntötték Szarvason

Gazdaság

Az edzőterem látványterve Az edzőterem látványterve

Százmilliós karatés létesítményfejlesztés kezdődik Szarvason

Sport

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect