in , , ,

Mese a barátságról, avagy Nyolckor a bárkán

Szerda este a szarvasi Vízi Színház színpadán Ulrich Hub „Nyolckor a bárkán” című mesejátékát láthatták kicsik és nagyok, sajnos nem sokan. Az előadás előtt Gajdos Attila önkormányzati képviselő köszöntötte a nézőket és elmondta: szereti a meséket, mert tanulni lehet belőle. Nos, a bevezetőt követő mese valóban tanmese is lehetett volna, amely a barátságról, az egymás elfogadásról, a mindenkiben meglévő belső hangról szólt, amelyre figyelni kell.

A történet az ismertető szerint: „Valahol a sarkvidéken három pingvin él, olykor veszekszenek, verekednek. Egyszer érkezik egy galamb, aki közli velük, hogy hamarosan özönvíz lesz, mert a földön sok a gonoszság, és Isten ezt megelégelte. Azonban nyolckor indul Noé bárkája, ahová minden állatból két példány felszállhat, és átad két jegyet. Igen ám, de a pingvinek hárman vannak.” Szeretet, barátság, mindez humorral, dalokkal megspékelve. A történet leckét ad nem csak gyermekek, de a felnőttek számára is arról mi a fontos az életben, mindez egy mesébe ágyazva.

A Pingvinek szerepében Fehér Tímea, Komáromi Anett és Szabó Lajos, a Galamb Csomós Lajos és Noé Jancsik Ferenc. A színészeket kiegészítették még a tánckar tagjai, természetesen pingvinnek öltözve. Nagyon aranyos, kedves mesejátékot láthatott a közönség, humorral bőven átszőve, a színészek nagyon jó alakításokkal adtak nagyon szerethető karaktert a pingvineknek, és a galambnak.

A díszlettervező: Madzik Attila, a jelmeztervező: Petrovszki Árpád, a koreográfus: Kriszt László volt. A zene Király Péter munkája.

Az előadást Koleszár Bazil Péter rendezte.

Amit nem értek, az az, hogy miért az előző előadás után kellett betenni a produkciót. Hiszen „A dzsungel könyve” hétfői és keddi mindkét előadása telt házzal ment sok gyermekek is ült a nézőtéren. Nem lehetett elvárni, hogy ez az előadás is megteljen gyermekek közönséggel, pedig nagyon jó volt, és megérdemelte volna, hogy többen lássák. A másik a késői (20.30-as) kezdés, sok kicsi gyermek volt a szerdai előadáson, – hiszen ez egy zenés mesejáték volt – de eddig a gyermekelőadások 18.30-kor kezdődtek, talán voltak szülők, akik a késői kezdés miatt nem jöttek el kisebb gyermekeikkel.

Néha úgy érzem nincs igazán gazdája a Vízi Színház színpadán lévő előadásoknak. De igazán nem is lehet csodálkozni, mert a Békéscsabai Jókai Színház nyilván elsősorban Békéscsabára koncentrál a „Csabai Nyár – Városházi Esték” programsorozatra – hiszen Békéscsaba Önkormányzata a színház fenntartója és ez így van rendjén. Így Szarvas mindenképpen csak a második lehet, ami érezhető a szervezettségen.

Dr. Gál Dénes: elsősorban a magyar halászat fejlesztésével kell foglalkoznunk

Elismerések, felajánlás és koszorúzás a városnapon