Connect with us

Hírek

Civil kezdeményezés: plakátszaggatás helyett fair play

Dobruczky Zsolt

26 éve civilként tesz a szarvasi kajaksportért, és ezt fair körülmények között teszi, hangsúlyozta a beszélgetés elején Dobruczky Zsolt, aki civilként indul az őszi önkormányzati választáson, és egy, a facebookon is közzétett felhívásban az induló kampány fair play szellemében történő folytatására kérte fel a pártokat, szervezeteket.

– Ha részt veszek egy versenyben, akkor szeretném ha az tisztességes körülmények között indulna – mondta a sportvezető a beszélgetés kezdetén, amire vasárnap délelőtt került sor a Szeparé teraszán, és aminek az elején tanúja volt egy, a képen málnaszörpnek álcázott meggysör, a Szent András Sörfőzde zseniális terméke, amin az asztal két oldalán ülők testvériesen megosztoztak.

A felhívást egy egyetemi évfolyamtársától merítette, akiknek mintegy másfél éve kíséri figyelemmel azon tevékenységüket, amivel civilként szeretnék jobbá tenni Kiskunmajsát. A kilencpontos felhívás alapjaiban is tőlük származik, amivel teljes egészében egyet ért a jelölt.

– Egy önkormányzati választás, még ha az kisebb fajsúlyú is, mint egy EP vagy országgyűlési szavazás, a helyi polgároknak épp olyan súllyal bír, mint az előző kettő, legyen fair – mondta Dobruczky Zsolt. – Ne szaggassuk le egymás plakátjait, ne kezdjük el bemutatni a másik sáros oldalát, de ha az nincs is, biztos követett el hibákat az élete során, úgyhogy mindenkiről össze lehet szedni kétes valóságtartalmú dolgokat, mocskos kampányt csinálni. Ezt nem szeretném. Ehelyett a programokkal koncentráljunk arra, hogy ki mit szeretne, mivel tudná jobbá tenni a várost.

– Tisztességes kampányt szeretnék, ne plakátszaggatásba, hanem az értékek és a tenni akarás versenyében szeretnék elindulni, és szeretném, ha még itt, a kampány elején a pártok csatlakoznának ehhez az elvhez! – zárta a beszélgetést Dobruczky Zsolt.

Miután azt az erőtlen felvetésünket, hogy nem lenne-e érdemesebb egy plakátszaggató, ill. felülplakátoló egyhetes bentlakásos tréningre beiratkozni, amit most így a választási év vége felé már lastminute áron kínálnak a kommunikációs szakértői irodák, mint ezt a Candide-i vonalat vinni, határozottan elutasította, így nem maradt más dolgunk, mint közzétenni a felhívást:

Alulírottak a 2014. október 12-i helyhatósági-választás tisztasága és a kampány etikus lebonyolítása érdekében az alábbi Választási Etikai Kódexet fogadjuk el:

1. Az önkormányzati-választási kampány során teljes körűen betartjuk a választási eljárásra és azon kívüli összes hatályos jogszabályt.

2. A választási kampány során arra törekszünk, hogy bemutassuk azt a programot, amelyet kínálunk a városnak, amelynek mentén a következő időszakot elképzeljük, amelyet Szarvasnak ajánlunk.

3. A kampány egésze alatt tilos egymás lejáratása, személyében való támadása, ellehetetlenítése. Ilyet sem mi, sem a politikai pártok nem tesznek, ilyen céllal másokat nem bíznak meg.

4. A választási eljárás során etikátlannak tekintjük a politikai és személyes hitelrontást.

5. A hitelrontás körébe tartozik különösen a bűncselekmény elkövetésével történő igaztalan vádolás, jó hírnév kétségbevonása, illetve bármely jelölt magánéleti viszonyainak a személyiségi jogokat sértő kiteregetése és az ezekkel való lejáratása.

6. Kötelezzük magukat arra, hogy egymás választási gyűléseit és egyéb rendezvényeit semmilyen módon nem zavarjuk meg, a gyűléseket céljuktól eltéríteni nem kíséreljük meg, ilyen tevékenységtől mind politikai pártjainkat, mind bármely más személyt vagy szervezetet lehetőségeink erejéig távol tartunk.

7. Egymás szimbólumait, vagy azok megtévesztő hasonmásait a jelöltek egyáltalán nem használják.

8. A választási eljárásban egymás választási hirdetéseit, plakátjait és egyéb propaganda anyagait nem távolítjuk el helyükről, azokat átragasztással vagy egyéb módon nem tesszük felismerhetetlenné, nem módosítjuk azt, továbbá, tartózkodnak a hirdetési felületek kisajátításától.

9. A lejáratás, a téves információ terjesztés tilalmát egyaránt kiterjesztjük minden nyomtatott, telefonos és egyéb internetes kommunikációs csatornákra.

Jelen választási etikai kódex aláírói kijelentik: magukra nézve kötelezőnek ismerik el a kódexben megfogalmazott etikai normákat, felelősséget vállalnak azért, hogy e normákat maguk, illetve az érdekükben eljáró megbízottak és támogatók is betartsák, és aláírásra javasolják e kódexet mindazon polgári és egyéb szervezeteknek, amelyek a választási kampányban bárki mellett részt vesznek.

Köszönöm a figyelmet!

Tisztességes tiszta kampányt kívánok mindenkinek!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Idegen nyelvi karácsony a Gyakorlóban

Oktatás

Schmidt Gábor (Fotó: Babák Zoltán) Schmidt Gábor (Fotó: Babák Zoltán)

Büszkén zárhatták az évet a kajakosok

Sport

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Idén is jó helyre került az MSZP Jézuskájának ajándéka

Szarvas

Nyári Krisztina és Blastyákné Fekécs Szilvia Nyári Krisztina és Blastyákné Fekécs Szilvia

Alföldi lányok is elbírnak a hegyekkel

Sport

Hirdetés

Archívum

2014. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Friss

Connect