in ,

Tűzifa támogatásról, közmunkáról és energetikai korszerűsítésről is tárgyalt a testület Szentandráson

Egyebek mellett a téli tűzifa támogatás módja, a közvilágítási hálózat fejlesztése és az értékteremtő közmunkaprogram távlatai is szóba kerültek a november 24-i testületi ülésen. Békésszentandráson a választások óta másodszor ült össze a testület és 16 naprendi pontban hozott döntést.

A település négy éve vesz részt a Belügyminisztérium által meghirdetett tűzifa-programban, amelyet az önkormányzat önerővel és a szállítással is támogat. A 2014-es télre vonatkozó mennyiséget már év elején kiosztották. A legutóbbi pályázat szeptemberben látott napvilágot, amelyen kb. 2600 mázsa tűzifára kaptak jogosultságot, mintegy 3 millió Ft értékben. A rászorultságot szigorúan szabályozza a minisztérium, amelyet az önkormányzat saját rendeletben fogalmazott meg. Egyelőre azt még nem tudni, ezen a télen hány családnak tudnak segíteni, becslések szerint a szám 300 és 500 között mozog.

A közvilágítással kapcsolatosan az önkormányzat több irányban tárgyalt a karbantartókkal: egyrészt a négy évre szóló szerződést szeretné megújítani, másrészről pedig bővítést fontolgat. Ennek egyik fő szakasza a Szarvas és Békésszentandrás közötti kerékpárút, amely az egyik legfrekventáltabb szakasz. Jelenleg az ajánlatkérés zajlik, amelyet várhatóan legalább a részleges megvalósítás követhet.

A napirendi pontok között szerepelt a település energetikai korszerűsítése is, amely a művelődési ház és könyvtár valamint a polgármesteri hivatal energiaracionalizálást célozza meg. A pályázatról előreláthatólag még idén döntés születik, így az önkormányzat megkezdte az előkészítő munkát.

Dr. Tóth András műszaki előadó beszámolt a közmunkaprogram eddig megvalósított elemeiről, amelyek közül kiemelkedik a helyi sajátosságokra épülő szőnyegszövés. Jelenleg hat szövőszéken készül a perzsaszőnyeg, amelyet a későbbiekben tovább szeretnének növelni. A távlati célok között szerepel egy olyan piac elérése, amely a hagyományos minták mellett az egyedi igények kiszolgálására épülne.

A bejelentések között a hét végi Andás-napi programokra hívták fel, amelyet idén először a Művelődési, Sport és Környezetvédelmi Bizottság állított össze. A program november 29-én, 10 órakor ünnepi szentmisével veszi kezdetét. A katolikus urnatemető és dísztér 15 órakor kerül átadásra, végül pedig 16 órától a községi ünnepség keretében a települési díjak átadásával és kulturális programokkal várják az érdeklődőket.

Vélemény, hozzászólás?

Pepe Manó bábjai

Lakossági fórum: fejlesztések, viták, javaslatok