in ,

Hangosan gondolkodott a Kulturális Munkacsoport

Földesi Zoltán és Roszik Zoltán

Az elkövetkező öt évre szóló stratégiai elképzeléseket tárta fel és vitatta meg Szarvas város önkormányzatának Kulturális Munkacsoportja. Mint ismeretes, a testület az önkormányzati választásokat követően kilenc munkabizottságot hozott létre azzal a céllal, hogy társadalmasítsa a döntés előkészítést. Vagyis a város több kérdésben nyilvános lakossági fórumokon és munkaértekezleteken keresztül szeretné kikéri a lakosság álláspontját.

Ennek első állomása volt a december 9-én tartott egyeztetés, ahol a napirendi pontok között a Tessedik Sámuel Múzeum és Szárazmalom valamint a Városi Könyvtár helyzete mellett a Mitrovszky-kastély jövőbeli használatára vonatkozó tervek is terítékre kerültek.

– Ma azokról a kérdésekről beszélünk, amelyeket tervezni szeretnénk, amiben gondolkodni szeretnénk, hogy amikor majd forrást tudunk rá szerezni, akkor azonnal rá tudjunk repülni – fogalmazta meg kategorikusan Babák Mihály. Az elmúlt években sem voltunk sikertelenek, de sosem vagyunk megelégedve. Közösen gondolkodva, konszenzust kialakítva jelöljük ki az irányvonalat és megpróbáljuk megvalósítani.

Földesi Zoltán tanácsnok hangsúlyozta, megkerülhetetlen a lakosságnak a döntéshozókkal való együttműködése. Az internetes felületek ugyanis csupán ötletelésre, minősítésre és hangulatkeltésre alkalmasak, a megoldást ezek a fórumok jelentik.

– Két koncepció létezik: az egyik, ha lesz Mitrovszky-kastély, a másik, ha nem – vázolta a jövő elképzeléseit Roszik Zoltán intézményvezető.

Hozzátette, az intézménynek mindkét eshetőségre vannak tervei. Az első sarkalatos kérdés, hogy először a múzeum vagy a kastély kerüljön felújításra. A múzeum rendbehozatalára vonatkozó pályázati tervek már elkészültek, az intézmény munkatársai csak a megfelelő kiírásra várnak. Amennyiben azonban sikerül pályázati forrásból felújítani a kastélyt, energiatakarékosabb működtetés valósulhatna meg. Továbbá kedvezőbb elhelyezkedése erősítené az intézményekkel és a lakossággal való hatékonyabb együttműködést is. Az épületben kapna helyet a Városi Könyvtár, ill. várhatóan egy közösségi terem is kialakításra kerülne. Mindemellett a múzeum számára nagyobb kiállítási színtér nyílna, ahol több tárlat is elhelyezhető lenne.

– Nagy hátrányát érezzük annak, hogy távol esünk az iskoláktól – erősítette meg Baginé Tóth Erika könyvtárvezető is az elhangzottakat. Ebből kifolyólag a pályázatokba is gyakran beterveztük a busszal történő szállítás költségét. Ha maradna a jelenlegi helyszín, ez tovább nehezítené az intézmény munkáját.

Babák Mihály polgármester arra kért mindenkit, írja meg a véleményét a témákkal kapcsolatban, de tegye ezt időben, hogy ténylegesen bele tudjon szólni a döntéshozatalba.

Vélemény, hozzászólás?

Több mint kétszázan regisztráltak a Székely nyílt napjain

Bécsben adventeztek a vajdások