Connect with us

Hírek

Zenével a drog ellen

Közel négyszáz iskolába jutott már el az a kezdeményezés, amelynek célja nem kevesebb, mint hogy alternatívát mutasson korunk legnagyobb veszélyeivel, a kábítószerrel, az alkohollal és az egészségtelen életmóddal szemben. A Suliturné program 2011-ben indult, a hírvivő zenekar pedig egy gyulai könnyűzenei csapat, a Dirty Slippers. Az együttes február 20-án, az idei koncertsorozat első állomásaként a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium kapuján kopogtatott be.

– Hat évvel ezelőtt, amikor az Élned kell című dalunkat választották a méhnyakrák ellenes kampánydalnak, úgy gondoltuk, hogy tovább kell lépnünk – ecsetelte az ötlet alapját Lobó-Szalóky Lázár, a csapat frontembere. Különösen, mert a fesztiválkoncertek és fellépések is abban erősítettek meg bennünket, hogy rengeteg probléma van a fiatalok magatartásával, amit megfelelő eszközökkel el lehetne kerülni.

A rendhagyó tornatermi koncert két részből tevődött össze. A zenei felvezetést rövid előadás követett, amelyben a formáció tagjai személyes élményeiken és sokkoló példákon keresztül világítottak rá az élet valódi értékeire.

– Szinte tapintható az a döbbenet, amit szinte minden ilyen alkalmon tapasztalunk – összegzi korábbi élményeit Lázár. Az első húsz percben a diákok táncolnak, sikítanak, majd szótlanul ülnek a helyükön, amikor pl. arról mesélek nekik, hogy a volt lakótársam barátnője méhnyakrákban halt meg. Nem is hiszik el az emberek, hogy ez az ő környezetükben is megtörténhet.

Azzal Kitajkáné Szántai Mária igazgató is egyet ért, nem szabad a problémát a felszín alá söpörni, minden eszközt meg kell ragadni a megelőzésre.

– Sajnos ez a korosztály – függetlenül attól, hogy mekkora településen élünk – előbb-utóbb találkozik ezekkel a problémákkal, így beszélni kell róla – nyomatékosítja. Nálunk erre egyébként az osztályfőnöki órákon nyílik lehetőség, de az ifjúságvédelmi felelős és az iskolalelkész is készéggel áll a diákok rendelésére. Vagyis a tanulók úgymond választhatnak, hogy kihez van nagyobb bizalmuk.

Az idei koncertsorozatot a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet és a Nemzeti Kulturális Alap is támogatja, amelynek révén várhatóan közel másfél millió diáknak segíthetnek a helyes döntés meghozatalában.

Kiemelt

Ismét dobogón a felnőttek

Sport

Bronzéremmel mutatkozott be Frankó Dániel az U21-ben

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Nem jól kezdődik a tavaszi szezon női kézilabdázóinknál

Sport

Dr. Futó Zoltán dékán (SZIE ÁGK), mögötte dr. Kozma Gábor rektor (GFF) (Fotó: Zentai Péter) Dr. Futó Zoltán dékán (SZIE ÁGK), mögötte dr. Kozma Gábor rektor (GFF) (Fotó: Zentai Péter)

A Tessedik Campus is szóba került a kihelyezett megyegyűlésen

Békés megye

Hirdetés

Archívum

2015. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Friss

Connect